Facebook a anunțat marți că și-a actualizat regulile privind discursul care incită la ură pentru a interzice reprezentările „blackface” și stereotipurile antisemite, relatează Politico.

HotNews.roFoto: Hotnews

Compania a afirmat că și-a modificat standardele comunitare pentru „a ține cont într-un mod specific de anumite forme implicite de discurs al urii”, printre acestea fiind caricaturizarea persoanelor de culoare prin „blackface” și a înfățișării evreilor drept conducători ai lumii care controlează instituții majore precum rețele media, economii sau guverne.

Blackface”, o formă de interpretare teatrală în care actori albi își pictează fața pentru a juca rolul unor personaje de culoare, este un subiect controversat în unele țări europene precum Olanda și Belgia datorită unei tradiții de Crăciun în care Zwarte Piet (Petru cel Negru) este reprezentat drept un ajutor al lui Moș Nicolae.

Comisarul european pentru Justiție Didier Reynder, care este belgian, a fost criticat pentru că și-a pictat fața în negru în timpul unui act caritabil din 2015. Orașul flamand Aalst din Belgia a atras de asemenea critici pentru portretizarea evreilor în timpul carnavalului său anual.

Compania social media a fost supusă recent unor noi presiuni pentru a lua mai multe măsuri de suprimare a rasismului de pe platforma sa după uciderea afro-americanului George Floyd de către poliția din orașul american Minneapolis.

Într-un raport publicat marți compania afirmă că a luat măsuri împotriva a 22,5 milioane de postări care conțineau discurs al urii între lunile aprilie și iunie, o creștere semnificativă de la cifra de 9,6 milioane de postări penalizate în primele trei luni ale anului.

Compania nu a precizat dacă acțiunile luate se refereau la înlăturarea postărilor, etichetarea lor sau alte măsuri.

Pe Instagram, platforma de distribuire a imaginilor deținută de Facebook, compania a luat măsuri împotriva a 3,3 milioane de postări, în creștere de la 809.000 în primul trimestru al anului.

Citește și: