O instanță din Australia i-a acordat despăgubiri de 200.000 de dolari unui muncitor al unei rafinării British Petroleum concediat pentru parodierea companiei printr-o arhicunoscută memă cu Hitler, relatează BBC.

Scena din „Caderea” (Der Untergang)Foto: Hotnews

Scott Tracey a folosit mema populară din filmul „Căderea” (Der Untergang - 2004) pentru a înfățișa scene din negocierile din cadrul companiei privind salariile, postând imaginile pe un grup de Facebook închis.

Acesta a fost dat afară de BP dar după o bătălie juridică de doi ani a câștigat procesul de concediere abuzivă și s-a întors la muncă, suma acordată de instanță acoperind veniturile pierdute în perioada respectivă.

Mema folosește o scenă dramatică din film - în care Hitler îi ceartă pe generalii germani în buncărul său de sub Berlin - înlocuind subtitrările cu un dialog alternativ ca glumă. BP a susținut că aceasta a fost „extrem de ofensatoare și inadecvată” și l-a concediat pe bărbat.

Tracey a acționat în instanță compania și inițial a pierdut dar a făcut apel la decizie, argumentând că nu a intenționat să jignească pe nimeni și că videoclipul se dorea a fi umoristic. Instanța superioară i-a dat dreptate, motivând că mema nu i-a comparat pe managerii BP cu naziști.

Bărbatului i-au fost acordate despăgubiri în valoare de 177.235 de dolari drept venituri pierdute între perioada în care a fost concediat și hotărârea instanței de a fi reangajat plus 24.070 de dolari în contribuții la fondul de pensie.

„Să îți bagi capul în pământ și să târăști un muncitor onest prin aproape doi ani de stres și incertitudine doar fiindcă niște cămăși sclifosite n-au înțeles o glumă este un comportament corporatist jalnic”, a declarat pentru Sydney Morning Herald un lider sindical din Australia referitor la procesul lui Tracey.