Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Facultatea de Sănătate Publică a Universității Harvard a descoperit că bărbații care pot face cel puțin 40 de flotări în serie sunt mult mai puțin predispuși de a suferi de afecțiuni ale inimii în următorii 10 ani, relatează studyfinds.org.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cercetătorii au descoperit că bărbații de vârstă mijlocie care pot face peste 40 de flotări dintr-o singură încercare au un risc mai redus cu 96% de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare grave comparativ cu cei care nu pot efectua mai mult de 10 flotări.

Autorii studiului au revizuit fișele medicale a 1.104 pompieri activi între anii 2000 și 2010, subiectul având vârsta medie de 40 de ani la începutul studiului și un indice de masă corporală de 28,7. Pompierilor li s-a cerut să facă atât de multe flotări cât pot iar rezistența fizică le-a fost testată și pe o bandă de alergare.

Până la sfârșitul studiului 37 din participanți sufereau de o afecțiune a inimii sau conexă, 36 dintre aceștia nereușind să facă mai mult de 40 de flotări în testarea inițială. Rezultatele de pe banda de alergare nu au fost atât de strâns corelate cu afecțiuni cardiovasculare.

„Rezultatele noastre oferă dovezi că abilitatea de a face flotări poate constitui o metodă ușoară și fără costuri de a evalua în aproape orice mediu riscul de a dezvolta boli cardiovasculare”, afirmă Justin Yang, un doctor de medicină a muncii și unul din autorii studiului.

Autorii avertizează însă că întrucât studiul a fost efectuat pe bărbați de vârstă mijlocie cu ocupații active, rezultatele nu ar trebui considerate la fel de relevante pentru femei sau bărbați care sunt mai puțin activi.

Citește și: