Pentagonul intenționează să elibereze o porțiune semnificativă din frecvențele radio militare din Statele Unite pentru a fi folosite în servicii de internet de mare viteză, măsura făcând parte dintr-un plan mai larg de a lua fața Chinei în dezvoltarea tehonologiei wireless 5G, anunță Star Tribune.

Foto:

Administrația Trump a anunțat luni că a identificat spectrul de frecvențe radio folosit pentru sistemele radar de apărare care pot fi folosite în comun cu furnizorii comerciali de servicii de telecomunicație fără a periclita siguranța națională.

Un raport din luna iunie a Congresului american concluziona că nu există atât de multe frecvențe disponibile pentru tehnologia 5G în Statele Unite comparativ cu alte țări deoarece forțele armate ale SUA dețin o parte majoră din spectrul utilizabil.

Majoritatea investițiilor din Statele Unite s-au orientat înspre folosirea unor „unde milimetrice” la frecvențe mai înalte care oferă viteze mai rapide dar cel mai probabil nu vor funcționa atât de bine în afara zonelor urbane.

Însă potrivit oficialilor Casei Albe, Comisia Federală pentru Comunicații (FCC) va putea scoate la licitație 100 de megahertzi din spectrul de bandă mijlocie începând cu luna decembrie 2021 urmând ca frecvențele să poate fi folosite începând cu jumătatea lui 2022. Anterior frecvențele erau folosite pentru sistemele radar de pe vase și aeronave.

„SUA nu beneficiază de luxul de a aștepta ani de zile pentru a furniza un spectru pentru serviciile 5G, mai ales când concurenți precum China se pot mișca rapid să redistribuie frecvențe prin folosirea tuturor resurselor și puterii de care dispune regimul lor comunist centralizat”, a notat directorul FCC.

Oficialii federali au depus în ultima perioadă eforturi pentru a oferi companiilor americane un avantaj în domeniul 5G în parte pentru a contracara ambițiile globale ale gigantului telecom chinez Huawei care este văzut de Washington drept o amenințare de securitate.

Citește și: