Există un decalaj imens între fondurile necesare pentru combaterea pandemiei de COVID-19 şi fondurile promise la nivel mondial, a declarat luni directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează Reuters și Agerpres.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMSFoto: Fabrice COFFRINI/ AFP/Profimedia Images

Potrivit unui bilanţ Reuters, peste 19,92 de milioane de persoane au fost infectate cu noul coronavirus la nivel mondial, dintre care 729.883 au murit. Infectări cu SARS-CoV-2 au fost identificate în peste 210 ţări şi teritorii după identificarea primelor cazuri în China în decembrie 2019.

„Doar vaccinurile necesită peste 100 de miliarde de dolari”, a declarat Tedros în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva, precizând că OMS se află la doar „10% din drum” și că suma este mică în comparație cu cele 10.000 de miliarde cheltuite deja de guverne la nivel mondial pe asistență financiară și planuri de relansare economică.

Referindu-se la o iniţiativă internaţională de accelerare a accesului la asistenţă medicală, directorul OMS a declarat că „următoarele trei săptămâni reprezintă o perioadă crucială pentru ACT (Access to COVID-19 Tools - Acces la instrumentele COVID-19). Cu toate acestea (trebuie) să creştem finanţarea", a mai spus el. El a spus că a întrezărit "semne de speranţă”.

„Niciodată nu este prea târziu să schimbăm cursul pandemiei”, a mai spus Tedros.

Citește și: