Consilierii Casei Albe au contactat guvernatorul statului american Dakota de Sud ca să întrebe despre procesul de adăugare a unor președinți Muntelui Rushmore​, a relatat pentru New York Times un oficial republican familiar cu conversația, potrivit Rolling Stones.

Trump si Muntele RushmoreFoto: Saul Loeb / AFP / Profimedia Images

Așa că atunci când președintele american a mers în Dakota de Sud în luna iulie pentru festivitățile de celebrare a Zilei Independenței, guvernatoarea Kristi Noem i-a prezentat o machetă de un metru cu Muntele Rushmore care avea și fața lui Trump inclusă.

Cererea pare cu atât mai bizară întrucât gestionarea Muntelui Rushmore cade sub atribuțiile guvernului federal, nu a autorităților locale, iar Serviciul Național pentru Parcuri a anunțat în mai multe rânduri că nu pot fi efectuate modificări monumentului, afirmând că instabilitatea structurală a acestuia ar face orice nouă adiție periculoasă.

Într-un interviu acordat în 2018 guvernatorul Noem a declarat că Trump i-a spus că este „un vis” de-al său să fie sculptat în munte. Aceasta a relatat că în timpul unei vizite la Casa Albă președintele american i-ar fi spus:

„Kristi, haide încoace. Dă mâna cu mine”, a povestit Noem, afirmând că „Am dat mâna cu el și i-am spus 'Domnule președinte, ar trebui să veniți în Dakota de Sud la un moment dat. Avem Muntele Rushmore' iar el mi-a zis 'Știi că este visul meu să am fața pe Muntele Rushmore? Am început să râd. El nu râdea așa că era cât se poate de serios'”.

Președintele Trump a sugerat de mai multe ori în ultimii ani că mandatul său ar putea fi egal sau chiar mai bun decât cele ale președinților din trecut, afirmând într-una din instanțe că ar fi un președinte „mult mai mare” decât fostul președinte republican Ronald Reagan.

Citește și: