În seara de dinaintea confruntării de duminică cu Aleksandr Lukașenko, de multă vreme președinte al țării, candidata la scrutinul prezidențial din Belarus s-a ascuns, alegerile de duminică fiind cele mai imprevizibile din ultima generație, scrie The Guardian, preluat de Rador.

Svetlana TihanovskaiaFoto: Natalia Fedosenko / TASS / Profimedia

Candidata Svetlana Tihanovskaia a fugit din apartamentul său după ce poliția a arestat câțiva membri importanți ai campaniei sale electorale, iar criticii consideră că este vorba despre o încercare de a speria opoziția înaintea acestui vot de importanță crucială. „Nu-și va petrece noaptea acasă, ca să nu fie singură. Dar nu a părăsit Minskul, ci va rămâne în oraș”, le-a spus jurnaliștilor un secretar de presă.

Duminică, secțiile de votare s-au deschis după o campanie acerbă în decursul căreia au avut loc cele mai mari mitinguri politice ale opoziției de după căderea Uniunii Sovietice. Lukașenko, care și-a consolidat o putere imensă în timpul celor 25 de ani de guvernare, ar urma să-și proclame victoria, dar este posibil ca nemulțumirile provocate de o eventuală fraudă să ducă la proteste.

Înaintea votării, s-au semnalat deja o serie de nereguli. Sâmbătă, polițiști mascați au operat arestări, ‘spărgând ‘ niște neprevăzute proteste împotriva lui Lukașenko. În spoturile pro-Lukașenko de la televiziunea de stat au fost prezentate scene de haos de la ‘revoluțiile colorate‘ din alte state post-sovietice. Presa locală a avertizat că ar putea apărea un blocaj al internetului prin care să se acopere protestele survenite în urma votului de duminică.

Lukașenko se izbește de nemulțumiri fără precedent din cauza felului în care a gestionat economia și din cauza ripostei slabe împotriva coronavirusului. Înaintea alegerilor, el i-a închis pe candidații opoziției și i-a criticat pe aliații din străinătate, acuzând, de exemplu, Moscova că a trimis mercenari ca să destabilizeze țara.

Inițial, Tihanovskaia a fost susținătoarea soțului său, foarte popular pe YouTube, pe care autoritățile l-au arestat în această primăvară. Ea s-a dovedit o eficientă susținătoare, reușind ca, la un miting electoral desfășurat la Minsk, luna trecută, să adune peste 63.000 de oameni. Ei i s-au alăturat alte două politiciene, formând astfel un ‘trio’ care a transformat imaginea Belarusului ca țară a cărei politică este dominată de bărbați.

În primele ore ale votării, peste o treime dintre belaruși își depuseseră deja buletinele de vot – un număr neobișnuit de mare, despre care criticii spun că ar fi exagerat. Observatorii electorali intervievați de The Guardian au declarat că au fost dați afară din secțiile de votare, fiind lăsați înăuntru numai observatorii ‘credincioși’ or, este puțin probabil ca ei să creeze probleme. Într-o fotografie devenită virală pe internet, se putea vedea un observator, cocoțat în picioare pe un scaun și urmărind de la o fereastră, prin binoclu, o secție de votare.

Opoziția a declarat că va reclama frauda electorală de la secțiile de votare, dar nu a spus și dacă le va cere susținătorilor să iasă în stradă. ‘Nu chemăm lumea pe Maidan‘, a declarat Tihanovskaia pentru portalul de știri belarus Tut.by într-un interviu de vineri, ea făcând astfel referire la revoluția din Ucraina, din 2014. ‘Dorim niște alegeri cinstite. E o crimă? ‘