Ţările reunite în videoconferinţă duminică pentru a furniza o asistenţă de urgenţă Libanului, după explozia care a devastat Beirutul, au solicitat ca acest ajutor să fie livrat „direct” populaţiei şi în condiţii de „transparenţă”, informează Agerpres.

Explozii in BeirutFoto: STR / AFP / Profimedia

„Participanţii au convenit că asistenţa lor ar trebui să fie bine coordonată sub egida Naţiunilor Unite şi furnizată direct populaţiei libaneze, cu maximum de eficienţă şi de transparenţă”, au declarat reprezentanţii celor 30 de ţări, între care Donald Trump şi Emmanuel Macron, într-un comunicat emis la finalul reuniunii.

Ei au insistat de asemenea asupra necesităţii unei „anchete imparţiale, credibile şi independente” asupra circumstanţelor catastrofei şi au propus o asistenţă autorităţilor libaneze în acest sens.

Preşedintele libanez Michel Aoun exclusese vineri orice anchetă internaţională, respingând o cerere făcută în acest sens de omologul său francez Emmanuel Macron.

El a mai afirmat că explozia ar putea să fi fost provocată de neglijenţă sau de o rachetă. Parisul în schimb a apreciat că există „suficiente elemente obiective pentru a crede că explozia a fost accidentală”.

Deflagraţia, de o violenţă neobişnuită, a fost provocată marţi de 2.750 de tone de nitrat de amoniu stocate de şase ani în portul din Beirut „fără măsuri de precauţie”, potrivit premierului Hassan Diab. Aceasta a provocat un crater cu o adâncime de 43 de metri, a indicat o sursă de securitate duminică.

Ministrul american al apărării Mark Esper a declarat că originea exploziei de marţi de la Beirut nu este încă cunoscută, potrivit EFE. „Concluzia este că încă nu ştim”, a spus el într-o declaraţie pentru Fox News.

„Ştiţi că în prima zi, aşa cum a spus corect preşedintele Trump, am considerat că ar fi putut fi un atac. Unii dintre noi au speculat că ar fi putut fi, de exemplu, o încărcătură de arme a Hezbollah, poate Hezbollah... O instalaţie de fabricare a armelor... Cine ştie?”, a spus Mark Esper.

Preşedintele Donald Trump afirmase marţi că explozia ar fi fost un „atac” cu un „fel de bombă”, fără a oferi dovezi în acest sens.

Dar miercuri şeful Pentagonului a făcut unele clarificări şi a declarat că „majoritatea” dintre generalii săi consideră că a fost un „accident”.