Trei membri ai organizaţiei ruse de opoziţie Open Russia a oligarhului în exil Mihail Hodorkovski au fost arestaţi sâmbătă în Rusia, în timp ce se deplasau către Belarus pentru a observa alegerile prezidenţiale de duminică, a anunţat grupul, potrivit agenției AFP, citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Preşedinta Open Russia, Anastasia Burakova, a transmis pe Telegram că este vorba de directorul executiv al grupului, Andrei Pivovarov, şi de doi membri, Danii Potapov şi Aleksandr Fedoseev, aceştia fiind reţinuţi dimineaţa de gărzile de frontieră în regiunea rusă Pskov, aflată la graniţa cu Belarus.

Toţi ceilalţi pasageri ai autobuzului în care călătoreau cei trei au putut trece frontiera, a precizat preşedinta Open Russia, adăugând că nu ştie unde se află în momentul de faţă cei reţinuţi.

Vineri, preşedintele rus Vladimir Putin i-a dat asigurări omologului său belarus Aleksandr Lukaşenko că nu vrea să-l destabilizeze, în contextul în care liderul de la Minsk a acuzat Moscova de ingerinţă. La sfârşitul lui iulie, 33 de ruşi, presupuşi mercenari ai grupului militar privat Wagner, care ar fi apropiat de puterea rusă, au fost arestaţi sub acuzaţia respinsă de Moscova că pregătesc „un masacru” la Minsk.

Franţa, Germania şi Polonia i-au cerut la rândul lor vineri preşedintelui belarus să asigure, duminică, alegeri prezidenţiale 'libere şi echitabile', iar Uniunea Europeană a denunţat într-o declaraţie semnată de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell obstacolele ridicate în Belarus pentru a bloca campania opoziţiei.

Aleksandr Lukaşenko se află la conducerea Belarus din 1994. El şi-a eliminat principalii concurenţi în primăvară şi la începutul verii: doi dintre ei sunt încarceraţi, iar al treilea s-a autoexilat. În prezent el se confruntă cu Svetlana Tihanovskaia, în vârstă de 37 de ani, o profesoară de engleză, a cărei campanie mobilizează mulţimi de simpatizanţi. Şefa echipei de campanie a Svetlanei Tihanovskaia a fost arestată sâmbătă.