Huawei Technologies va opri luna viitoare producţia cipurilor flagship Kirin, din cauza impactului presiunilor americane asupra operaţiunilor sale, potrivit revistei financiare Caixin, transmite Reuters, citat de news.ro.

Huawei in RomaniaFoto: Huawei

Presiunile Statelor Unite asupra furnizorilor Huawei a făcut imposibil pentru ca divizia de cipuri a grupului chinez, HiSilicon, să continue fabricarea cipurilor, care sunt componente esenţiale pentru telefoanele mobile, a afirmat Richard Yu, CEO al diviziei de produse de consum a Huawei, la lansarea noului telefon Mate 40.

În timp ce relaţiile dintre SUA şi China sunt cele mai dificile din ultimele decenii, Washingtonul presează guvernele din jurul lumii să elimine Huawei, argumentând că grupul predă date guvernului chinez, pentru spionaj. Huawei neagă că ar spiona pentru China.

Statele Unite cer şi extrădarea din Canada a directorului financiar al Huawei, Meng Wanzhou, care este acuzată de fraudă bancară şi încălcarea embargoului împotriva Iranului.

În luna mai, Departamentul pentru Comerţ a emis un ordin care cere furnizorilor de software şi producătorilor de echipamente din SUA să nu facă afaceri cu Huawei fără să obţină licenţă.

”Începând din 15 septembrie, procesoarele noastre flagship Kirin nu vor mai putea fi produse. Toate cipurile noastre bazate pe inteligenţă artificială nu vor mai putea fi procesate. Este o pierdere uriaşă pentru noi”, a spus Yu, citat de revista Caixin.

Divizia HiSilicon a Huawei depinde de software provenit de la companii americane precum Cadence Design Systems sau Synopsys pentru proiectarea cipurilor, iar producţia este externalizată companiei Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), care foloseşte echipamente americane.

Huawei a refuzat să comenteze articolul publicat de Caixin.

TSMC, Cadence şi Synopsys nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii trimise pe email de Reuters.

HiSilicon produce o gamă largă de cipuri, între care procesoarele Kirin, care sunt incluse doar pe smartphone-uri Huawei şi care sunt singurele procesoare chineze care pot rivaliza cu Qualcomm în privinţa calităţii.