Peste 110 persoane au fost rănite în cursul demonstraţiilor desfășurate sâmbătă în centrul capitalei libaneze Beirut, cel puțin 32 dintre acestea fiind transportate la spital, au informat pentru presa locală oficiali ai Crucii Roșii libaneze, potrivit Reuters.

Proteste la BeirutFoto: JOSEPH EID / AFP / Profimedia

Mii de libanezi au ieşit în stradă, sâmbătă, cerând „răzbunare” şi „căderea regimului”, după explozia devastatoare produsă marți în portul din Beirut.

UPDATE 20.56 Premierul libanez Hassan Diab a anunţat sâmbătă seara că va propune organizarea de alegeri legislative anticipate

Şeful guvernului a estimat, într-un discurs televizat, că doar „alegerile anticipate pot permite ieşirea din criza structurală”, menţionând că este gata să mai stea la putere „timp de două luni”, timp în care forţele politice ar urma să ajungă la un acord cu privire la acest subiect.

UPDATE 20.30 Un polițist a fost ucis în confruntările cu manifestanții, anunță Reuters, citând un purtător de cuvânt al poliției locale.

UPDATE 20.15 Un incendiu a izbucnit în mijlocul pieței din centrul Beirutului unde s-au adunat manifestanții, relatează Reuters. Alte câteva incendii mai mici au izbucnit în vecinătatea zonei de protest.

Forţele de ordine au lansat gaze lacrimogene asupra manifestanţilor adunaţi sâmbătă în faţa parlamentului din Liban pentru a protesta împotriva clasei politice pe care o consideră responsabilă de explozia devastatoare de marţi.

Au fost auzite inclusiv focuri de armă, relatează Reuters.

„Revoluţie, revoluţie”, au scandat protestatarii, în timp ce încercau să îndepărteze barierele din jurul clădirii parlamentului.

Deflagraţiile provocate de explozia a circa 2.700 de tone de nitrat de amoniu depozitate de şase ani în condiţii necorespunzătoare în portul capitalei libaneze s-a soldat cu peste 150 de morţi şi 5.000 de răniţi, conform ultimului bilanţ provizoriu, iar sute de mii de locuitori ai oraşului parţial devastat au rămas fără adăpost.

Tragedia a alimentat nemulţumirea libanezilor faţă de o clasă politică pe care o acuză de incompetenţă şi corupţie.