Profesorul de istorie american Allan Lichman este obișnuit să aibă dreptate, scrie CNN. El a prezis în mod corect rezultatele tuturor scrutinurilor prezidențiale din SUA de la realegerea lui Ronald Reagan, în 1984, și până în 2016, folosind un sistem propriu cu ”13 indicii”.

Trump vs BidenFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Acum, Lichman este pregătit să prezică ce se va întâmpla în noiembrie.

Într-un interviu pentru CNN, acesta a dat un răspuns definitiv: ”Indiciile arată că Donald Trump va pierde Casa Albă anul acesta”.

El își bazează predicțiile pe un model de ”13 indicii” care pot fi adevărate sau false în orice alegeri, acest sistem incluzând factori precum economia, deținerea deja a funcției, tulburările sociale, scandalurile, dar și carisma candidaților.

”Secretul este să rămâi atent la imaginea de ansamblu a performanței și solidității deținătorului funcției. Și să nu dai atenție sondajelor, analiștilor, variațiilor zilnice ale campaniei. Asta măsoară indiciile. Imaginea de ansamblu”, a explicat Lichtman.

Întrebat dacă sistemul său acoperă și situații excepționale precum pandemia, profesorul de istorie a rămas încrezător: ”Retrospectiv, indiciile sunt valabile până în 1860. Ele sunt ceea ce numim un sistem robust. Așa că nu umblu la ele. Au rămas valabile în ciuda unor schimbări enorme în politica noastră, în economia noastră, în democrația noastră. Nu ne jucăm cu ele”.

El a anticipat corect rezultatul votului în ultimele 9 alegeri prezidențiale din SUA, dar trebuie precizat că, în 2000, Lichman a spus că Al Gore va deveni președinte.

Deși Gore a câștigat mai multe voturi, el a pierdut președinția în fața lui George W. Bush după ce Curtea Supremă a oprit renumărarea buletinelor din Florida. Lichman spune și acum că predicția sa din 2000 a fost corectă.