O instanță belgiană a respins vineri cererea de extrădare a unui fost ministru regional catalan pentru a compărea în fața justiției spaniole în legătură cu acuzațiile privind organizarea referendumului de independență a Cataloniei din 2017, relatează AFP și Euractiv.

Lluis PuigFoto: Francois Walschaerts / AFP / Profimedia images

Procurorii ar putea face apel la decizia de a nu-l preda pe Lluis Puig dar hotărârea le-ar putea oferi speranțe altor lideri separatiști catalani precum fostul președinte regional Carles Puidgemont.

Procurorul general al Belgiei a declarat că instanța „a refuzat să pună în aplicare mandatul de arestare european pe motiv că autoritatea spaniolă care a emis mandatul nu avea competența să o facă”, adăugând că parchetul belgian analizează dacă să facă apel la hotărâre sau nu.

La trei ani după referendum Spania încă încearcă să obțină extrădarea unor politicieni catalani care au ales să fugă în exil în loc să compară în fața justiției pentru organizarea votului. Alți nouă oficiali catalani care au rămas în țară, printre care și fostul vicepreședinte regional Oriol Junqueras, au fost condamnați la 13 ani de închisoare anul trecut.

Aceștia însă au fost acuzați de secesiune, Puig, care a fost ministrul culturii în guvernul regional, este acuzat de fapte mai puțin grave, alți trei foști oficiali care au fost condamnați pentru aceleași infracțiuni fiind obligați la plata unei amenzi de 60.000 de euro și li s-a interzis să dețină o funcție publică.

Puidgemont și foștii săi miniștri ai sănătății și educației, Toni Comin și Clare Ponsati, sunt însă acuzați de secesiune. Puidgemont și Comin se află la rândul lor în Belgia, fiind emise mandate de arestare pe numele lor de către Spania.

Toți trei însă sunt membri aleși ai Parlamentului European și se bucură de imunitate. Spania a cerut europarlamentarilor să le ridice imunitatea dar o decizie în acest sens a fost amânată din cauza pandemiei de COVID-19 și este improbabil să fie luată înainte de finalul acestui an sau începutul lui 2021.

Citește și: