Un fost oficial de rang înalt din domeniul spionajului al Arabiei Saudite susține că prințul moștenitor Mohammed bin Salman a expediat o echipă de asasini în Canada pentru a-l ucide, la mai puțin de două săptămâni după ce saudiți l-au ucis pe jurnalistul disident Jamal Khashoggi în Turcia, potrivit unei acțiuni civile depuse joi la un tribunal american, scrie Wall Street Journal (poate necesita abonament). Saad al-Jabri, fost ministru de interne și apoi responsabil cu Antiterorismul timp de 15 ani, a fugit din regat în 2017 - cu doar câteva săptămâni înainte ca protectorul său, predecesorul prințului Mohammed, să fie înlocuit. Domnul Jabri susține că agenții prințului Mohammed l-au urmărit până la Toronto și apoi au călătorit acolo pentru a-l ucide după ce încercările de a-l atrage în regat au eșuat.

Saad-Al-JabriFoto: gulfnews.com

Legăturile strânse ale lui Saad al-Jabri cu comunitatea de informații din SUA și deținerea de informații sensibile despre prințul Mohammed au făcut ca acesta să devină o amenințare pentru prințul coroanei, arată acțiunea depusă la Curtea Tribunalul Districtului Columbia. Dosarul, consultat de The Wall Street Journal, se bazează foarte mult pe rapoartele și pe mesajele pe WhatsApp trimise domnului Jabri de către prințul Mohammed.

Ministerul mass-media saudit și ambasada la Washington nu au oferit comentarii pe această temă. Wall Street Journal a relatat luna trecută despre conflictul dintre domnul Jabri și guvernul saudit - care îl acuză că ar fi condus un grup infracțional în interiorul Ministerului de Interne, prin care ar fi delapidat 11 miliarde de dolari din banii publici.

Procesul deschis acum este un atac la reputația prințului coroanei saudite, care s-a străduit să depășească criticile opiniei publice internaționale cu privire la uciderea din 2018 a domnului Khashoggi. Prințul Mohammed a recunoscut că oamenii care l-au ucis pe jurnalist lucrau pentru el, dar a negat orice implicare personală.

Președintele Trump l-a susținut pe prințul Mohammed, a cărui consolidare rapidă a puterii au provocat reacții dure din partea Congresului. Prințul coroanei conduce de fapt regatul, regele Salman având vârsta de 84 de ani și fiind recent supus unei operații la vezica biliară.

Domnul Jabri, în vârstă de 61 de ani, susține că, după încercările de a-l ademeni și a-l forța să se întoarcă în Arabia Saudită - inclusiv prin împiedicarea a doi dintre copiii săi să părăsească țara - prințul Mohammed a trimis de data aceasta agenți care să-l găsească și apoi să-l ucidă.

Dosarul îi vizează și pe alți doi consilieri ai prințului moștenitor, de asemenea implicați în uciderea domnului Khashoggi: Saud al-Qahtani și Ahmed Asiri, precum și pe șeful de cabinet al prințului moștenitor, Bader al-Asaker.

Potrivit dosarului, echipa de asasini a zburat în Canada în 15 octombrie 2018, dar li s-a refuzat intrarea de către oficialii canadieni de securitate. Domnul Jabri susține că prințul Mohammed a încercat apoi să le faciliteze celor 15 asasini intrarea în Canada prin SUA, dar nu a reușit nici de această dată.

O purtătoare de cuvânt a ministrului siguranței publice din Canada a refuzat să comenteze afirmațiile specifice din dosar. Ea a adăugat, însă, că oficialii de securitate sunt „conștienți de incidentele în care cetățeni străini au încercat să monitorizeze, să intimideze sau să amenințe cetățeni canadieni sau cetățeni care locuiesc pe teritoriul Canadei”. FBI a refuzat să comenteze.