Economia filipineză s-a contractat peste așteptări în trimestrul al doilea, căzând în recesiune pentru prima dată în ultimii 29 de ani, pe fondul blocajelor instituite de coronavirus, scrie Reuters. Economia națiunii din sud-estul Asiei a scăzut cu 16,5% în aprilie-iunie față de aceeași perioadă a anului trecut - cea mai mare scădere a PIB din 1981 încoace, a declarat joi institutul local de statistică. Previziunile indicau o scădere de 9%, dar contracția a fost mai severă decât se așteptau economiștii.

Coronavirus in FilipineFoto: Profimedia Images

Mai mult, scăderea s-ar putea agrava din cauza pandemiei, odată cu înmulțirea cazurilor de coronavirus, guvernul reimpunând controale mai stricte de carantină în capitala Manila și provinciile apropiate.

"Economia Filipinei a intrat în recesiune, confirmând impactul distructiv al blocajelor asupra unei economii dependente de consum", a spus economul principal al ING, Nicholas Antonio Map.

„Cu un șomaj foarte ridicat care se preconizează să urce în lunile următoare, nu ne așteptăm la o schimbare rapidă a comportamentului de consum, cu atât mai mult cu cât cazurile de COVID-19 sunt în creștere”.

Filipine a înregistrat 115.980 de infecții confirmate, acestea fiind mai puține decât în Indonezia, unde sunt 116.871 cazuri. Banca Centrală a redus rata dobânzii de referință cu 175 de puncte de bază în acest an, la un nivel record de 2,25%.