Egiptul a solicitat marţi suspendarea negocierilor în curs de desfăşurare cu Sudan şi Etiopia cu privire la construirea controversată a unui baraj de mari dimensiuni pe Nil de către Addis Abeba, transmite AFP, citat de Agerpres.

"Egiptul şi Sudanul au solicitat suspendarea reuniunilor, astfel încât să poată avea loc consultări interne cu privire la propunerea etiopiană, care este contrară deciziei convenite la summitul Uniunii Africane din 21 iulie", a anunţat ministerul egiptean al apelor.

Această decizie a survenit la încheierea unei întâlniri între comitetele tehnice şi juridice ale celor trei ţări vizate de construirea Marelui Baraj Etiopian al Renaşterii (GERD), o sursă de tensiuni persistente încă din 2011.

Etiopia a prezentat Egiptului şi Sudanului un proiect de acord în care nu este menţionată chestiunea gestionării barajului, a indicat Cairo, care a deplâns faptul că propunerea etiopiană nu include un mecanism juridic de soluţionare a litigiilor.

La această întâlnire au fost prezenţi şi observatori din Statele Unite, Uniunea Europeană, precum şi experţi din partea Uniunii Africane.

La rândul său, Sudanul a ameninţat că se va retrage din negocieri, considerând inacceptabilă dorinţa Etiopiei de a lega aceste discuţii de o renegociere a unui acord privind împărţirea apelor Nilului Albastru.

"Aceasta este o dezvoltare importantă şi o schimbare a poziţiei etiopiene", a declarat ministrul sudanez al apelor şi irigaţiei, Yasser Abbas. "Această nouă poziţie etiopiană ameninţă negocierile sub egida Uniunii Africane, iar Sudanul nu va participa la negocieri care includ subiectul împărţirii apelor Nilului Albastru". "Sudanul nu va accepta ca viaţa a 20 de milioane de cetăţeni care trăiesc de-a lungul Nilului Albastru să fie legată de un acord privind împărţirea apelor acestui fluviu", a adăugat el.

Construit de Etiopia pe Nilul Albastru (care se uneşte în Sudan cu Nilul Alb pentru a forma Nilul), GERD este o sursă de tensiuni puternice între cele trei ţări de aproape un deceniu. Etiopia consideră barajul esenţial pentru dezvoltarea sa economică, în timp ce Egiptul, al cărui sistem de irigaţii şi apă potabilă depind în proporţie de 90% de Nil, consideră că barajul constituie o ameninţare vitală, îngrijorare împărtăşită de Sudan.