Consiliul Europei "îndeamnă" autorităţile turce să permită vizitele din partea rudelor şi a avocaţilor pentru deţinuţii de pe insula - închisoare Imrali (nord-vestul Turciei), printre care se află şi liderul istoric al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) Abdullah Öcalan, conform unui raport dat publicităţii miercuri, citat de AFP, notează Agerpres.

Consiliul EuropeiFoto: Flickr/ Antonio Bonanno

Comitetul European pentru Prevenirea Torturii (CPT) al Consiliului Europei invită Ankara "să ia măsurile necesare pentru a garanta că toţi deţinuţii din închisoarea Imrali pot primi în mod efectiv, dacă doresc, vizita rudelor şi a avocaţilor lor".

Totodată, CPT îndeamnă din nou Turcia "să realizeze o revizuire cuprinzătoare a regimului de detenţie aplicat deţinuţilor condamnaţi la închisoare agravată pe viaţă" şi să îşi revizuiască legislaţia în această direcţie.

Pe de altă parte, în raportul său, CPT salută faptul că, la 2 mai 2019, Abdullah Öcalan a beneficiat de o vizită din partea a doi din avocaţii săi pentru prima oară din iulie 2011, precizând că, potrivit autorităţilor turce, astfel de vizite au mai avut loc pe 22 mai, 12 iunie, 18 iunie şi 7 august 2019. Comitetul îşi exprimă în acelaşi timp regretul că, de atunci, "toate cererile (...) au fost aparent respinse".

Cu excepţia liderului PKK, închisoarea de înaltă securitate din Imrali găzduieşte alţi trei prizonieri care, potrivit CPT, "au indicat că sunt trataţi corespunzător de personalul penitenciarului".

Serviciul de sănătate al închisorilor a lăsat "încă o dată o impresie favorabilă" delegaţiei CPT care a vizitat Turcia în perioada 6 - 17 mai 2019, Comitetul considerând condiţiile materiale de detenţie ca fiind în general satisfăcătoare pentru toţi prizonierii din Imrali.

Conform aceluiaşi raport, delegaţia, care a vizitat şi multe alte închisori, secţii de poliţie şi cazărmi de jandarmi din întreaga ţară, a înregistrat, pe de altă parte "un număr considerabil de acuzaţii de utilizare excesivă a forţei şi/sau de maltratare fizică de către poliţişti şi jandarmi.

Printre multe alte recomandări, CPT reiterează dorinţa ca un mesaj clar şi ferm de 'toleranţă zero' faţă de relele tratamente să fie trimis tuturor celor responsabili de aplicarea legii la cel mai înalt nivel politic, reprezentat de preşedintele ţării, Recep Tayyip Erdogan.

Figură emblematică a rebeliunii kurde din Turcia, Abdullah Öcalan, în vârstă de 72 de ani, a fost arestat pe 15 februarie 1999 şi apoi condamnat la moarte pe 29 iunie 1999 pentru trădare şi tentativă de divizare a ţării. Sentinţa a fost comutată în 2002 la închisoare pe viaţă, după abolirea pedepsei cu moartea.