Deși are la dispoziție 240 de miliarde de euro pentru a fi distribuite sub formă de credit țărilor din zona euro, MES nu a primit nicio solicitare încă, nici chiar din partea statelor celor mai afectate de criza economică și sanitară. Cu toate că oferă împrumuturi la costuri imbatabile, potrivit Les Echos, citat de Rador.

Testare coronavirusFoto: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia

Țările membre ale zonei euro au la îndemână un ”sac” de 240 de miliarde de euro din care pot împrumuta la dobânzi imbatabile, dar în care refuză să bage mâna. Aceste împrumuturi sunt destinate acoperirii cheltuielilor din sistemele de sănătate legate de pandemia de coronavirus, în cuantum de până la 2% din PIB-ul statelor. Cu toate acestea, nici Grecia, nici Spania, nici Portugalia și nici Italia, care încă suferă o criză sanitară devastatoare, dublată de una economică, nu au înaintat până în prezent nici o solicitare către Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul de ajutor responsabil pentru distribuirea acestor împrumuturi începând cu 15 mai 2020.

Experiență traumatică

Există mai multe motive în spatele acestui paradox. În primul rând, există temeri că, sub presiunea țărilor nordice, aceste împrumuturi vor impune obligații (implementarea de reforme), obligații care ar putea fi prost primite de opinia publică, deja saturată de experiența traumatică a intervenției „troicii” (BCE, FMI, Comisia Europeană) la momentul crizei datoriilor.

Liderii țărilor cele mai îndatorate au fost încurajați de mega planul de stimulare negociat în paralel. Pentru țările puternic îndatorate, precum Italia sau Grecia, este preferabil să aștepte subvenții prin transferuri bugetare europene decât să se înhame la împrumuturi rambursabile, care le-ar ridica și mai mult nivelul de îndatorare.

Fără condiționalitate

Aceste argumente nu conving economiștii și finanțatorii MES, care au înmulțit semnalele în ultimele săptămâni în încercarea de a înlătura rezervele celor mai nehotărâți. În primul rând, într-un blog bine argumentat intitulat „De ce linia de credit Covid-19 are încă sens”, acești experți reamintesc că împrumuturile MES vor fi acordate fără condiție, mai puțin aceea de a utiliza fondurile pentru a acoperi costurile de sănătate „directe și indirecte” legate de coronavirus. De asemenea, experții susțin că cele 390 de miliarde de subvenții din planul european de stimulare nu vor fi disponibile înainte de 2021 și că împrumuturile din cadrul MES vor oferi un ”supliment” bun până atunci.

În plus, împrumuturile pot fi acordate în condiții financiare imbatabile. Țările care obțin o „linie de credit pandemică” de 7 sau 10 ani ar putea beneficia chiar de rate negative la dobânzi. „Cu rate negative, țările vor primi bani în schimbul acestor împrumuturi”, insistă autorii blogului, Kalin Anev Janse și Siegfried Ruhl.

Decizie responsabilă

Chiar dacă condițiile de împrumut pe piețe s-au flexibilizat în ultimele săptămâni, mai ales după acordul istoric privind planul de stimulare de 750 de miliarde de euro, unele țări ar fi totuși interesate să acceseze MES pentru a beneficia de rate mai bune decât dacă s-ar adresa direct piețelor. Nouă țări din zona euro ar putea beneficia astfel de un împrumut de la MES, inclusiv Grecia, Italia, Portugalia și Spania. „Unele dintre statele membre ale zonei euro ar putea economisi până la 6 miliarde în decurs de 10 ani”, scria la începutul lunii iunie Kalin Anev Janse, directorul financiar al MES.

Nu există, prin urmare, nimic „stigmatizant” în a face apel la MES, dimpotrivă, este o „decizie responsabilă de a economisi banii contribuabililor”. (Rador)