Curtea Supremă din Polonia a validat luni realegerea lui Andrzej Duda drept președinte al țării, hotărând că neregulile sesizate nu au influențat rezultatul alegerilor, anunță AFP.

Andrzej DudaFoto: CNP/AdMedia / Sipa Press / Profimedia

„Curtea Supremă confirmă validitatea alegerii lui Andrzej Sebastian Duda la Președinția Poloniei pe 12 iulie 2020”, a anunțat judecătoarea Ewa Stefanska, adăugând că judecătorii „au luat în considerare toate circumstanțele, chiar și pe acelea care nu au făcut subiectul contestațiilor”.

Duda, președintele în exercițiu susținut de partidul de guvernământ Lege și Justiție, a câștigat la limită un al doilea mandat, obținând 51% din voturile exprimate contra 49% obținute de contracandidatul său, Rafal Trzaskowski, primarul Varșoviei din partea Platformei Civice.

Platforma Civică a contestat rezultatul alegerilor și a cerut Curții Supreme invalidarea acestora, invocând nereguli la vot și părtinire din partea televiziunii de stat TVP.

„Am cerut ca alegerile să fie declarate nule”, a declarat reporterilor șeful Platformei Civice, Borys Budka, acesta afirmând că alegerile nu au fost nici „corecte" și „întregul aparat de stat” a încălcat legea sprijinindu-l pe Duda.

Aproximativ 5.800 de plângeri au fost formulate privind alegerile prezidențiale din partea a peste 2.000 de persoane, instanța supremă a Poloniei decizând că 93 dintre acestea au fost legitime dar că incidentele semnalate nu au influențat rezultatul scrutinului.

REFERINȚĂ: