Germania a aprobat livrări de armament în valoare de milioane de euro către Turcia, chiar şi după ce armata turcă a lansat o ofensivă în Siria, informează luni dpa, potrivit Agerpres. Informaţia este inclusă în răspunsul la o interpelare parlamentară a deputatei Sevim Dagdelen din partidul Die Linke (Stânga).

Recep ErdoganFoto: Aristidis Vafeiadakis / Alamy / Profimedia Images

Din 9 octombrie 2019, când Turcia a început operaţiunile militare în Siria, şi până în 22 iulie anul acesta, guvernul de la Berlin a dat undă verde unor tranzacţii cu armament în valoare de 25,9 milioane de euro, însă - susţine Ministerul Economiei german - nu este vorba de arme de război.

Trupele turce au intrat în nordul Siriei pentru a combate miliţia kurdă YPG, considerată de Ankara organizaţie teroristă. Guvernul german a impus ulterior o interdicţie parţială a exporturilor către Turcia de arme şi alte echipamente care ar putea fi utilizate în Siria.

Exporturile de arme către Turcia sunt controversate şi din cauza implicării acestei ţări în conflictul din Libia. Potrivit ONU, Turcia este una din ţările care încă nu respectă embargoul asupra armamentului pentru Libia, deşi şi-a asumat un angajament în acest sens la summitul din ianuarie, de la Berlin, dedicat conflictului libian.