Americanii din întreg spectrul politic sunt îngrijoraţi de pericolul fraudelor la alegerile prezidenţiale din noiembrie, de posibilitatea amestecului străin şi de obstrucţionarea votării, arată un sondaj Reuters/Ipsos ale cărui rezultate au fost publicate vineri.

Times SquareFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Aproximativ jumătate din alegătorii înregistraţi în SUA, inclusiv 80% din republicanii care au răspuns chestionarului, se tem că votul prin corespondenţă în proporţie mai mare va duce la fraude electorale pe scară largă. Potrivit Reuters, opinia majoritară reprezintă un indiciu că mulţi americani nu vor accepta cu uşurinţă rezultatul alegerilor, indiferent dacă va fi reales Donald Trump sau - aşa cum indică în prezent sondajele - va câştiga candidatul democrat Joe Biden.

Electoratul republican este de acord cu ideea amânării alegerilor, menţionată pentru prima dată de Trump într-un mesaj difuzat joi pe Twitter. Preşedintele nu poate decide însă data scrutinului, iar amânarea a fost respinsă rapid de congresmeni din ambele partide, Democrat şi Republican. Congresul este singurul care are autoritatea legală de a modifica data.

Sondajul Reuters/Ipsos a fost efectuat atât înainte, cât şi după mesaj şi arată că aproape trei sferturi din cei care au răspuns sunt îngrijoraţi că unii alegători nu vor putea vota sau că vor exista amestecuri în alegeri. În 2016, serviciile de informaţii din SUA au stabilit că Rusia s-a implicat în alegeri în defavoarea candidatei democrate Hillary Clinton şi pentru a crea neîncredere în democraţia americană.

În prezent, 74% din cei înregistraţi pe listele electorale se tem de 'frauda electorală organizată de actori politici care speră să influenţeze rezultatul alegerilor; în rândul democraţilor, procentajul este de circa 70%, iar în al republicanilor - de aproximativ 80%, potrivit Agerpres.

Principalii lideri republicani din Congresul SUA au respins, joi după-amiază, ideea preşedintelui Donald Trump de amânare a scrutinului prezidenţial şi parlamentar programat în noiembrie, informează site-ul de ştiri Axios.com.

O eventuală decizie de amânare a alegerilor trebuie luată de Congresul SUA.

„Niciodată în istoria ţării, în războaie, crize economice, în Războiul Civil, nu au fost situaţii în care să nu se desfăşoare la timp alegerile federale, şi vom găsi o modalitate de a face acest lucru şi pe 3 noiembrie. Vom face faţă oricărei situaţii şi vom avea alegerile pe 3 noiembrie, cum este stabilit deja”, a declarat Mitch McConnell, liderul majorităţii republicane din Senat.

„Niciodată în istoria alegerilor federale nu au fost cazuri în care să nu se organizeze vreun scrutin; vom merge înainte cu alegerile”, a afirmat, la rândul său, Kevin McCarthy, liderul grupului minoritar republican din Camera Reprezentanţilor.

„Nu contează ce spune o singură persoană în ţara asta, încă suntem o naţiune bazată pe stat de drept şi trebuie să aplicăm legile fie până la schimbarea acestora ori a Constituţiei”, a argumentat senatorul republican Chuck Grassley.