Covid-19 și blocajele din întreaga lume i-au făcut pe mulți oameni să-și iasă din minţi, numai că în Lopburi, un oraș din centrul Thailandei, la nord-est de Bangkok, maimuțele sunt cele care au înnebunit - relatează cotidianul italian La Stampa, citat de Rador.

Macaci in Lopburi, ThailandaFoto: wallpaperflare.com

Orașul este renumit pentru Monkey Buffet Festival, o sărbătoare care atrage mii de turiști în luna noiembrie, unde, pentru micuţii macaci thailandezi, este pregătit un bufet uriaș plin cu fructe, delicatese thailandeze, bomboane, biscuiți și, mai ales, mâncare cumpărată din restaurantele fast-food. Festivalul a reuşit să obțină două rezultate. Turiștii thailandezi au început să vină tot anul la Lopburi pentru a vedea și hrăni maimuțele, iar macacii au devenit dependenți de alimentele industriale și de conținutul ridicat de zahăr și nici nu se mai gândesc să-şi caute de mâncare în pădure, așa cum ar fi natural.

Odată cu epidemia de Covid-19 și cu lockdown-ul aferent, turiștii au dispărut în februarie, în timp ce numărul maimuțelor s-a dublat în ultimul an. Fără turiști, macacii au rămas fără mâncare, iar resturile găsite în piaţa oraşului nu i-au mulţumit deloc. Conform poliţiei, maimuțele înfometate, peste 6.000, au devenit din ce în ce mai agresive, au invadat și s-au baricadat într-o sală de cinema abandonată, au început să-i atace tot mai des pe locuitorii îngroziți, au luat cu asalt magazinele alimentare, dând naştere unor încăierări sângeroase care, deseori, se termină cu scene de canibalism.

Poliția care patrulează pe străzi nu știe cum să pună capăt fenomenului. Printre altele, maimuțele pot fi purtătoare de rabie, o boală mortală, încă prezentă în această parte a Thailandei. Locuitorii stau închiși în case și multe cartiere din Lopburi au fost declarate „off limits”. La originea dramei se află schimbarea dietei animalelor, care au devenit dependente de zahărul care îi face hiperactivi și, prin urmare, din ce în ce mai agresivi și care dăunează sănătăţii acestora prin creșterea tensiunii arteriale și a glicemiei. Însă, având în vedere că în Thailanda uciderea maimuțelor este de neconceput, fiind considerată un sacrilegiu, momentan nu se ştie ce e de făcut.

Ramayana (sec. V î.Hr.), epopeea hindusă pe care se bazează mitologia thailandeză (regii Siam sunt numiți Rama, la fel ca zeitatea hindusă), indică Lopburi ca sediu al regatului lui Hanumam, zeul maimuță care l-a ajutat pe Rama să ajungă în Sri Lanka printr-un pod făcut din primate, permiţându-i să-și elibereze soția, Sita, care fusese răpită de maleficul demon Ravana. Tot în mitologia hindusă, maimuțele sunt „copiii” lui Kala, zeul timpului și al morții, motiv pentru care uciderea lor poartă ghinion. Iar thailandezii sunt foarte superstițioși, motiv pentru care în fața fiecărei case se află un mic templu al spiritelor.

Nu este o coincidență faptul că Monkey Buffet Festival se desfăşoară la Prang Sam Yot, un templu khmer din perioada în care Lopburi aparținea imperiului Angkor.

În fața lui Prang Sam Yot, printre copacii de tamarind și sute de maimuțe, se află San Phra Kan: templul dedicat zeului hindus Kala și „copiilor” săi, macacii. Iar concluzia este că, între maimuțe dependente de zahăr, mitologie, respect pentru animale și superstiții, Lopburi chiar nu are idee cum poate să iasă din acest puzzle sălbatic. (Sursa: La Stampa, preluat de Rador)