Debarcări continue, grație condițiilor favorabile ale mării, centre de primire care nu mai fac faţă situaţiei și turiști furioși: aceasta este imaginea de astăzi a insulei Lampedusa, luată cu asalt de sute de migranți, sosiţi aici de mai puţin de o săptămână, relatează postul Rai News, citat de Rador.

Migranti LampedusaFoto: Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia

„O situație inacceptabilă”, spune ministrul italian de Interne, Luciana Lamorgese. După discuţiile de la Tunis, ministrul de interne lucrează împreună cu echipa sa la o măsura care să anuleze decretele de siguranță ale fostului ministru Matteo Salvini.

Pe de altă parte, guvernatorul Siciliei, Nello Musumeci, vorbește despre un „stat incapabil”.

Joi dimineaţă, la Lampedusa au debarcat alţi 47 de migranţi. Insula se află într-o situație de urgență. În ultimele zile, peste 650 de persoane așteptau să fie identificate, cu mult peste limita de 60 preconizată.

Autorităţile de la Bruxelles comentează: „Dificultăți semnificative”. Uniunea spune că este „pregătită să ajute” și îndeamnă statele membre să participe la relocări.

„Suntem conștienți” de intensificarea debarcărilor migranților în Sicilia și „urmărim îndeaproape” și ceea ce se întâmplă în centrele de primire, spune un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. „În Lampedusa, în special, dificultățile sunt semnificative. Comisia continuă „în coordonarea relocării migranților salvați pe mare. În prezent, coordonăm o serie de operațiuni. Contactele cu statele membre sunt în desfășurare”, dar, explică purtătorul de cuvânt, „nu există un număr substanțial de ţări participante. Având în vedere urgența de a continua să găsim soluții, încurajăm cu tărie toate statele să participe la relocarea migranţilor”.