Senatul italian i-a ridicat joi imunitatea lui Salvini, liderul formațiunii de extremă-dreapta Liga Nordului, în vederea unui proces în care este acuzat de sechestrarea migranților, anunță AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest vot are loc în mijlocul unei creșteri a trecerilor ilegale de migranți în Mediterana. Sute de persoane sunt debarcate în fiecare zi pe coastele insulelor italiene Lampedusa și Sicilia, la bordul ambarcațiunilor mici sau salvate de pe mare de nave umanitare și de gardieni de coastă.

Salvini este acuzat de instanța din Palermo, Sicilia, că a sechestrat oameni pentru că a refuzat în august 2019, în calitatea sa de ministru de Interne, să autorizeze debarcarea a peste 80 de migranți la bordul navei umanitare Open Arms.

În cazul în care este găsit vinovat, Matteo Salvini, în vârstă de 47 de ani, ar putea suferi o condamnare la 15 ani de închisoare.

"Sunt mândru că am apărat Italia și aș face-o din nou", a reacționat Salvini.

„Dacă cineva se gândește să mă sperie cu un proces motivat din punct de vedere politic, greșește”, a declarat acesta în Cameră.

O comisie a Senatului s-a exprimat în mai împotriva ridicării imunității în acest caz, dar Senatul, în plen, a ridicat-o deja în februarie, într-un alt caz pentru care va fi judecat pe 3 octombrie.

În această procedură, el este acuzat că a blocat 116 migranți în iulie 2019 timp de câteva zile la bordul navei Gregoretti, o navă de pază de coastă.