Președintele american Donald Trump a invocat joi pentru prima oară posibilitatea amânării alegerilor prezidențiale din Statele Unite programate pentru luna noiembrie din cauza pandemiei de COVID-19, invocând riscul fraudării acestora.

Donald Trump cu mascaFoto: Alex Edelman / AFP / Profimedia Images

„Cu votul prin corespondență (...) 2020 va fi anul cu cele mai IMPRECISE și FRAUDULOASE alegeri din istorie”, a scris acesta pe Twitter.

„Va fi o mare rușine pentru Statele Unite. Amânăm alegerile până când oamenii pot vota normal, în siguranță???”, a întrebat acesta pe pagina sa de Twitter.

Pe măsură ce pandemia de COVID-19 s-a agravat în Statele Unite în ultimele două luni, oficiali ai Partidului Democrat au avertizat că președintele american ar putea încerca să profite de criza de sănătate pentru a pune sub semnul îndoielii legitimitatea alegerilor sau chiar să refuze înfrângerea, relatează Politico.

Mai multe state au adoptat măsuri de implementare a votului prin corespondență pentru a limita contactul între persoane la secțiile de vot, o acțiune criticată în mod repetat de către Trump, acesta afirmând că va rezulta într-o fraudare masivă a alegerilor.

Însă în pofida insistențelor președintelui american pe acest subiect, cazurile de fraudă electorală în Statele Unite sunt extrem de rare, experții notând că există o probabilitate ușor mai ridicată în cazul votului prin corespondență atunci când nu sunt luate măsurile de securitate necesare.

Trump a sugerat, de asemenea, că votul prin corespondență ar putea duce la un rezultat nefavorabil pentru Partidul Republican din care face parte, însă un studiu recent a arătat că acest tip de vot nu avantajează un partid sau altul.