Statele Unite au anunțat miercuri aplicarea de sancțiuni asupra fiului cel mai în vârstă al președintelui sirian Bashar al-Assad, Hafez, în vârstă de 18 ani, ca parte a unei noi runde de sancțiuni la adresa Damascului, a anunțat secretarul de Stat american, Mike Pompeo, citat de AFP.

Mike PompeoFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

În total, executivul SUA vizează 14 persoane și entități siriene după un prim val de sancțiuni anunțat la mijlocul lunii iunie după intrarea în vigoare a noii „legi Cezar”, sperând să sufoce regimul și susținătorii săi de resurse.

„Până acum am aplicat sancțiuni la adresa a peste 50 de susținători cheie ai lui Bashar al-Assad și a companiilor lor precum și la adresa unor organizații militare care martirizează poporul sirian”, a declarat un înalt oficial din cadrul executivului american.

Tânărul Hafez al-Assad, care poartă numele bunicului său care a condus Siria până la decesul acestuia în 2000, nu va putea călători în Statele Unite unde bunurile sale vor fi înghețate, alăturându-se mamei sale, Asma, pe lista de sancțiuni a Washington-ului.

Oficialii americani au aplicat sancțiuni asupra președintelui Bashar al-Assad încă de la începutul lui 2011 după reprimarea unei revolte populare care a degenerat în devastatorul război civil din Siria în urma căruia peste 380.000 de persoane și-au pierdut viața și milioane altele au devenit refugiate.

„Am observat o importanță sporită a acestuia în cadrul familiei”, a precizat oficialul american despre fiul președintelui sirian, subliniind că „odată ajunși la vârsta majoratului copiii preiau din activitățile părinților sau rudelor sancționate”.