Rusia va ajuta Siria să construiască o replică în miniatură a Sfintei Sofia care va funcționa ca o catedrală ortodoxă, a declarat marți un parlamentar rus, drept răspuns la convertirea fostului muzeu din Istanbul în moschee luna aceasta, relatează Moscow Times.

Sfanta Sofia - TurciaFoto: Hotnews

Schimbarea destinației clădirii aflate pe lista patrimoniului mondial UNESCO a atras critici din partea liderilor politici și spirituali din întreaga lume, aceștia afirmând că Hagia Sofia a reprezentat un simbol important de unitate între credințe.

Rusia va furniza fondurile pentru construirea unei replici în miniatură a catedralei Sfânta Sofia în provincia Hama din vestul Siriei pentru a arăta importanța „dialogului pașnic” între credințe, a anunțat parlamentarul conservator Vitaly Milanov.

Pregătirile pentru ridicarea clădirii în orașul Al-Suqaylabiyah vor începe luna viitoare, potrivit publicației libaneze Al-Modon.

Proiectul ar fi ideea unui lider al milițiilor pro-Assad, Nabeul Al-Abdullah, aceștia prezentându-și planul forțelor armate ruse după ce a primit aprobarea episcopului Bisericii ortodoxe grecești din Hama.

Autoritățile ruse susțin proiectul ca parte a eforturilor de a-și legitima intervenția militară în Siria, evidențiind legăturile între minoritatea creștin-ortodoxă din țară și Rusia, susțin oponenți ai lui Bashar al-Assad citați de Al-Modon.

Rusia, o aliată loială dictatorului sirian, este implicată militar în conflictul sirian din 2015.

Locația noii catedrale va fi la câțiva kilometri distanțe de bazele armatei turce din Hama.

Citește și: