O instanță din Cairo a condamnat luni cinci egipteni foarte influenți în social media la doi ani de închisoare fiind găsiți vinovați de subminarea bunelor moravuri, potrivit AFP.

Tik TokFoto: Wikipedia

Verdictul a fost pronunțat împotriva lui Mawada al-Adham, Haneen Hossam și a altor trei tinere, după ce au postat videoclipuri pe rețeaua socială TikTok, considerată imorală de autoritățile conservatoare. Toate sunt în arest.

Pe lângă cei doi ani de închisoare, fiecare trebuie să plătească o amendă de 300.000 de lire egiptene (aproape 16.000 de euro), potrivit sursei judiciare. Ei pot face apel.

Hossam și Adham, arestați în aprilie și, respectiv, în mai, se numără printre zeci de tineri influenți în social media vizați în ultimele luni. Primul are 1,3 milioane de abonați pe TikTok, iar al doilea 2 milioane.

Hossam a postat un videoclip în care își asigură fanii că fetele ar putea „să câștige bani muncind”. Un apel care a stârnit o mare controversă pe rețelele de socializare. Adham a postat în principal parodii muzicale ale cântecelor populare.

Egiptul a impus în ultimii ani un control strict asupra internetului prin legi care permit autorităților să blocheze site-urile considerate o amenințare la securitatea națională și să monitorizeze conturile personale din social media cu peste 5.000 de abonați.

Rata de penetrare a internetului este de peste 40% în rândul celor 100 de milioane de locuitori ai țării.

"Verdictul este șocant, dar ne-am așteptat. Vom vedea ce se întâmplă în apel", a declarat Intissar al-Saeed, un avocat care i-a apărat pe unii dintre reclamanți.