Un milion de turci din Germania ar putea rămâne fără cetățenia germană. Cât de sensibilă e problema dublei cetățenii

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Luni, 27 iulie 2020, 18:09 Actualitate | Internaţional


Pasaport german
Foto: Hotnews
Potrivit relatărilor mass-mediei turce, autoritățile germane se pregătesc să revoce cetățenia germană pentru un milion de turci din Germania. Argumentul este faptul că aceștia și-ar fi recăpătat cetățenia turcă, pe lângă cetățenia germană, fără permisiune de la statul german. Nu este exclus ca acest lucru să se fi petrecut, masiv și în secret, pentru a putea vota la alegerile și referendumurile din țara lor de origine. Retroactiv gândind, a fost acest lucru o fraudă electorală?

Cei afectați de actualele măsuri sunt acuzați că au dobândit în secret cetățenia turcă - la care au renunțat anterior, după ce au dobândit cetățenia germană începând cu anul 2000 -, fără permisiunea autorităților germane. Potrivit informațiilor ediției online a ziarului Hurriyet, care se difuzează și în Germania, aproximativ un milion de turci germani au acționat în acest fel și au încălcat cu bună știință legea germană privind imigrația.

Un milion de „ilegali”?


Hurriyet.de și ziarul turc Sözcü fac referire la scrisori de la primării din Renania de Nord-Westfalia către cei în cauză, în care aceștia ar fi fost informați despre decizia de anulare a cetățeniei germane. Publicațiile numite suspectează că autoritățile germane din Turcia au primit informații despre cetățenia dublă și ilegală a acestor cetățeni.

Pe rețelele de socializare se speculează că datele provin din listele electorale pentru referendumul constituțional din 2017, care a avut loc în Turcia, dar și pe teritoriul Germaniei, pentru expații turci.

În ultimele două luni înainte de acest referendum, de la Ankara s-a organizat o intensă campanie peste hotare. Faptul a dus la fricțiuni politice cu Germania și incidente diplomatice cu Olanda. Erdogan însuși și „trompetele” sale au adus acuze de „practici naziste” la adresa Germaniei și Olandei, în urma restricționării administrative, sau chiar a interzicerii propagandei erdoganiste pe teritoriul celor doua țări europene.

„Victoria celor care sunt în favoarea modificării Constituției, la referendumul de duminică din Turcia, va servi drept lecție unor țări europene”, a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan, la ultimul miting de campanie, de la Istanbul. Se pare însă că aceasta „lecție” a avut loc și pe fondul unei fraude electorale.

Cum altfel ar putea fi calificat faptul că referendumul a trecut, în favoarea prerogativelor sporite ale lui Erdogan, cu voturile unui milion de cetățeni turci care, potrivit legislației din țara de reședință, nu ar mai fi avut voie să dețină cetățenia turcă și nici dreptul de vot la evenimentele electorale din țara de origine?

Potrivit relatărilor din presă, autoritățile turce nu ar avea nicio problemă cu dubla cetățenie a cetățenilor lor din diaspora. Cu toate acestea, autoritățile germane au intervenit rapid când au identificat astfel de cazuri și le-au anulat cetățenia germană. Cei în cauză ar putea ulterior să solicite din nou cetățenia germană, însă șansele dobândirii sale din nou sunt slabe, mai ales dacă subiecții au avut, în trecut, conflicte cu legea germană. În caz extrem, pierderea cetățeniei germane ar putea duce chiar la expulzarea acestor turci, de pe teritoriul federal.

Articolul din Hurriyet.de a fost subiectul unor animate discuții pe rețelele de socializare. Unii comentatori au salutat acest mesaj venit de la autoritățile germane, întrucât „loialitatea multor turci germani este, oricum, în Turcia”. Alții au considerat că, din motive politice, cetățenia germană nu vă fi retrasă într-un număr atât de mare de cazuri.

Dubla cetățenie și incerta loialitate

În trecut, Germania nu a încurajat dubla cetățenie, care practic presupune loialitate față de două state: cel de origine și cel de adopție. Până la începutul mileniului al treilea, românii nu puteau dobândi cetățenia germană, decât renunțând la cea română.

Excepție făceau etnicii germani, care și-au putut păstra cetățenia română, sau pe cea din țările de proveniență. Statul german a menținut în legislație această supapă, în ideea că acești cetățeni ar putea avea, la un moment dat, dorința de a se reîntoarce de unde au plecat. Lucru care nu s-a prea întâmplat.

Referitor la români, am relatat despre un caz extrem, în care unui arhitect din București i-au trebuit 18 ani de așteptare, pentru a deveni cetățean german. Odată cu libertățile din Uniunea Europeana, regimul dublei cetățenii a fost însă ceva mai relaxat. Pentru a solicita cetățenia germană, este însă nevoie de îndeplinirea unor condiții, după cum sunt ele menționate pe site-oficial al Ministerului de Interne german.

Oricine locuiește neîntrerupt și legal în Germania de opt ani are dreptul la naturalizare, în următoarele condiții:
 • are drept nelimitat sau permanent de ședere, în momentul naturalizării
 • își ia angajamentul față de ordinea de bază democratică, a Legii Fundamentale
 • acceptă, în principiu, abandonarea cetățeniei anterioare
 • are abilități de limbă germană orală și scrisă la nivelul B1, din cadrul european comun de referință pentru limbi
 • dă dovada cunoașterii ordinii legale și sociale și a condițiilor de viață din Germania (test de naturalizare)
 • face dovada că poate să-și asigure traiul, pentru sine și persoanele dependente
 • nu are nicio condamnare pentru vreo infracțiune.
Potrivit informațiilor de pe site-ul Bundestag-ului german, bazate pe ultimul recensământ asupra cetățenilor cu dubla cetățenie, efectuat în 2011, 4.260.000 de cetățeni din Germania au dublă cetățenie. Cifrele din Top 10 sunt după cum urmează: Federația Rusă (fosta Uniune Sovietică) – 712.073, Polonia – 686.777, Turcia – 530.596, Kazahstan – 479.275, România – 185.555, Italia – 154.470, Serbia și Muntenegru – 92.193, Maroc – 86.456, Iran – 84.622, SUA – 69.211. România se situează, în aceasta statistică, pe locul cinci.

Tot aici se precizează: „Principiul dreptului cetățeniei germane este de a evita mai multe cetățenii, sau de a le permite numai în cazuri excepționale. Cu toate acestea, de facto, aceasta reglementare apare în diverse moduri, care nu pot fi controlate exclusiv de parlamentarii germani, ci doar în interacțiune cu legile celorlalte țări. În esență, dubla cetățenie apare în două situații, atât în Germania, cât și în străinătate: prin naștere sau naturalizare. “

Problema dublei sau multiplei cetățenii este disputată în mod regulat și uneori acerb, în Germania. Opozanții se îndoiesc de loialitatea „cetățenilor duali”, față de Republica Federală. Susținătorii subliniază efectul integrator al „dublei apartenențe”. Naționalismele, chiar în interiorul țărilor Uniunii Europene, pot însă pune în pericol perenitatea legii dublei opțiuni. Iar atunci, cetățeanul vizat se poate afla în fața dilemei: „Cărui stat vreau să-i aparțin?”


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

27008 vizualizari

 • +64 (66 voturi)    
  Foarte bine (Luni, 27 iulie 2020, 18:12)

  ggiiggii [utilizator]

  Daca plang atat de mult dupa preaiubita lor cetatenie si nationalitat turca...sa isi faca bagajul si se duca la Erdogan sa ii primeasca si cazeze el in mult iubita Turcie.
  Foarte bine face Germania....nu respecti tara si legile...nu ai ce cauta acolo.
 • -23 (57 voturi)    
  Sperăm ca așa să se întâmple! (Luni, 27 iulie 2020, 18:12)

  Nyk1 [utilizator]

  Cu 1 milion de voturi mai puțin pentru forțele sorosiste, AfD chiar are o șansă importantă să formeze viitorul executiv de la Berlin.
  • +10 (26 voturi)    
   Ce e aia "forte sorosiste" ? (Luni, 27 iulie 2020, 20:06)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Poate nu o fi o aberatie, cum pare, poate ne explici tu ce inseamna.
   Altfel, ramane o aberatie,
   • +14 (28 voturi)    
    Habar nu are (Luni, 27 iulie 2020, 20:41)

    persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui midufi

    recita si el acolo,dupa directivele trasate.
   • -6 (22 voturi)    
    Ce-o faci pe nizanaiul?! (Luni, 27 iulie 2020, 22:39)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui midufi

    Der Linke, Verzii și SDP, partide faine ce au toată media progresistă în spate și finanțări generoase de la „uncle George” de peste ocean.

    De regulă sunt votate cu entuziasm de imigranții musulmani, iar ele în schimb se luptă pentru îmbogățirea culturală e Jermanicăi - adică își cumpărăr alegători...
 • +5 (17 voturi)    
  zxzxzxz (Luni, 27 iulie 2020, 19:23)

  solar [utilizator]

  CÎT DE SENSIBILĂ e ...problema ? Păi, cît CONSTANTINOPOLE DE MARE ! E destul sau mai adaugăm ?!
 • +22 (24 voturi)    
  UE nu se protejeaza suficient (Luni, 27 iulie 2020, 19:26)

  animatron [utilizator]

  Turcia nu e membra UE, nu poate fi invocata o presupusa mai buna "integrare europeana" a respectivelor persoane cu dubla cetatenie, turca si germana.

  Pentru cei care sustin crearea treptata a unui "stat federal european", acceptarea in interiorul UE a principiului de "dubla/multipla cetatenie" are sens, pentru ei pare mai putin important carui stat national UE ii esti cu adevarat loial cand ai mai multe cetatenii UE.

  Pentru nationalisti se pune o problema reala, etica si juridica, aceea a unui "conflict de interese" la cetatenii cu multiple cetatenii.

  Iar cand acestia din urma mai provin si din afara UE chestiunea devine cu adevarat una foarte grava, cu potential impact geopolitic.

  E foarte probabil, mai ales in contextul international actual, ca cetatenii Rusiei, Chinei, Iranului, diferitelor tari islamice sunt loiali intereselor tarilor lor de origine, in nici un caz UE.

  Din pacate, UE s-a inchis singura intr-un joc handicapant de "drepturi ale omului" (a se citi migrantului) prin care si-a amputat dreptul de a decide cine ii intra pe teritoriu si cine are privilegiul de a-i deveni cetatean.

  Sa ai cetatenie UE e cat se poate de logic pentru cei din tarile membre, dar pentru oricine din afara UE ar trebui sa fie un privilegiu acordat cu multa atentie fata de potentiala loialitate.

  Ce face acum Germania (sunt si alte tari UE care refuza clar dubla cetatenie) e o lectie si pentru Romania, o tara care a acceptat principiul multiplei cetatenii pentru a raspunde romanilor fugiti din tara pe vremea comunismului si pentru a repara o nedreptate istorica fata de romanii din Basarabia si Ucraina (tara care nu accepta dubla cetatenie!).

  Presa romaneasca a semnalat deja numeroase cazuri de "cetateni romani" care s-au comportat cu mai mare loialitate fata de interesele Rusiei in RM decat fata de cele ale Romaniei.

  Nu mai vorbim de loialitatea separatistilor din UDMR si a celor care dau un "vot maghiar", ei sunt loiali intereselor "natiunii ungare", o arata deschis.
 • +22 (26 voturi)    
  Trebuie (Luni, 27 iulie 2020, 19:59)

  Kepler [utilizator]

  expulzati cit de repede. Au inselat intr-o problema f importanta din punct de vedere legal, si au demonstrat neloialitatea.
  Ar fi in plus un excelent raspuns si la actiunile recente ale lui Erdogan. Buluc un milion de turci inapoi.
  • +13 (19 voturi)    
   N-au nemții nororcul ăsta :) (Luni, 27 iulie 2020, 22:47)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Kepler

   Treaba se va termina cu un bla, bla, bla acolo. Câțiva vor fi deportați de ochii lumii și după aia se rezolvă ca-n piață la Obor.
 • +17 (23 voturi)    
  Germania Procedeaza Foarte Bine (Luni, 27 iulie 2020, 20:58)

  Adi_rus [utilizator]

  Ca turc din Germania si cu pasaport german, daca te-a mancat in c...r sa-i dai un vot lui Erdogan in drumul sau spre dictatura meriti acum sa-ti fie retras pasaportul german. Cu ala calatoreai oriunde in UE, SUA si in lume. Sa vedem cu pasaportul turcesc a lui Erdogan unde o sa mai meargi.

  Ce e dezamagitor e insa ipocrizia statului german. Adica i-o tragem lui Erdogan (nu ca n-ar merita) in felul asta dar toleram 700.000 de rusi cu cetatenie dubla? Pai asta nu e standard dublu? I guess, Rusia cumpara multe masini germane si deh, Germania e o economie bazata pe exporturi (in special de masini).
  • +6 (18 voturi)    
   Pune mâna pe carte înainte să te aberezi (Luni, 27 iulie 2020, 22:45)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Adi_rus

   „Rușii” cu pașaport german sunt etnicii germani din Rusia care au fugit buluc înapoi în Germania după 1990. La un moment dat aveau chiar o republică autonomă germană pe Volga. E exact situația sașilor și șvabilor din România.
 • -5 (9 voturi)    
  un om - un vot (Marţi, 28 iulie 2020, 8:55)

  codrean [utilizator]

  e un principiu de baza al democratiei ! Asistam astazi, inclusiv in Romania, la "multiplicarea" dreptului de a vota. De ce un cetatean care a parasit definitiv tara natala (inclusiv Romania) sa aiba dreptul de a decide cine sa conduca tara pe care - de buna voie si definitiv, adoptand cetatenia tarii in care s-a stabilit - sa conduca tara natala. Nu este suficient de informat despre situatie/personalitati/idei, nu este direct interesat, poate fi victima unor prejudecati si aversiuni inactuale...
  De meditat !?
  • +2 (4 voturi)    
   Din pacate (Marţi, 28 iulie 2020, 17:01)

   Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   nu vad logica argumentelor de mai sus. E de ajuns sa urmaresti stirile si vei vedea ca foarte multi romani habar nu au care e diferenta intre dreapta si stanga, cine e prim ministru sau de ce cresterea salariilor bugetarilor duce la inflatie si marirea preturilor alimentelor. Si totusi, au drept de vot...Si voteaza cu cine trebuie...Ai fost vreodata la tara sa ii intrebi oameni de ce mai voteaza primarul care nu a facut absolut nimic de 5 mandate? Stii care e raspunsul: A zis ca ne taie ajutorul social, maica! De meditat!
   • -1 (1 vot)    
    o fi (Miercuri, 29 iulie 2020, 10:07)

    codrean [utilizator] i-a raspuns lui Milka Man

    dar ei traiesc si muncesc aici, platesc taxe si impozite in Romania, isi cresc copiii si nepotii - viitorul nostru, a tuturor ! - aici ! "Desteptarea" de comunism, recuperarea educatiei nu se pot face intr-o singura generatie. Sunt rai dar sunt ai nostri, imoartasesc soarta noastra, ii iubim asa cum sunt !
    • +1 (1 vot)    
     Ei, vezi tu, aici e problema. (Miercuri, 29 iulie 2020, 14:34)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui codrean

     Doar 3 milioane de români din România plătesc statuui român mai mult decât primesc de la el. Restul trăiesc exclusiv de pe urma statului.

     Noi românii din afara țării nu primim nimic de la statul român dar totuși trimitem în România sume ce echivalează cu aproximativ 10% din bugetul țării.

     Zi-mi și mie de ce ar trebui să aibă drept de vot un individ ce toatîă viața lui a fist o povară pentru țară (cazul a cel puțin 13 milioane de de români adulți sub 60 de ani din România ce trăiesc de pe urma statului ca bugetari sau asistați) în schimb să-i refuzi dreptul de vot românului care după ce că nu cere și nici nu primște nimic din România o susține financiar?!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by