Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB) a anunțat luni că a dejucat un atac terorist planificat în capitala Moscova și că a împușcat mortal un bărbat despre care afirmă că plănuia un atac armat într-un spațiu public aglomerat, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Televiziunea de stat Rusia 24 a arătat o imagine a bărbatului - despre care serviciul de informații rus a afirmat că era originar dintr-o țară din centrul Asiei - cu fața în jos la pământ având alături o pușcă de asalt Kalașnikov.

FSB a declarat că bărbatul a deschis focul împotriva agenților care au încercat să îl rețină într-o suburbie de la periferia Moscovei și că ofițerii serviciului l-au împușcat mortal. Televiziunea de stat a mai prezentat o imagine cu o geantă sport în care se aflau trei grenade de mână.

Serviciul de informații rus afirmă că bărbatul avea legături cu o grupare militantă internațională din Siria, afirmând că fratele acestuia a fost de asemenea reținut și că o anchetă este în desfășurare pentru a identifica alți complici posibili.

Rusia a fost ținta atacurilor unor grupări islamiste și în trecut, printre acestea numărându-se atentatul cu bombă din 2017 de la metroul din Sankt Petersburg în urma căruia 15 persoane și-au pierdut viața.

Oficialii responsabili de securitate au declarat că mii de persoane din fostele republici sovietice din centrul Asiei sau din zonele majoritar musulmane din zona Caucazului de Nord a Rusiei au călătorit în Siria sau Irak pentru a lupta alături de grupări islamiste.