Omul de afaceri și filantropul Osman Kavala, o figură proeminentă a societății civile din Turcia despre care președintele Recep Erdogan afirmă că încearcă să destabilizeze țara, a petrecut luni a 1.000-a zi în spatele gratiilor fără să fie condamnat pentru vreo infracțiune, relatează AFP.

Osman KavalaFoto: osmankavala.org

Kavala a rămas în detenție până în prezent în pofida unei cereri din partea Curții Europene pentru Drepturile Omului de a fi eliberat și a achitării sale în ceea ce privește acuzația de „tentativă de răsturnare a guvernului” de către o instanță din Turcia.

„1.000 de zile din viața noastră au fost furate. Mama soțului meu are peste 90 de ani și nu știe dacă va putea să își mai vadă vreodată fiul”, a afirmat soția omului de afaceri în cadrul unei conferințe de prese online avută loc sâmbăta trecută.

Kavala a fost pus sub acuzare inițial pentru susținerea protestelor antiguvernamentale din 2013, cunoscute drept mișcarea Gezi, împotriva lui Erdogan, pe atunci prim-ministru al Turciei.

În pofida achitării sale în luna februarie, acesta nu a putut părăsi închisoare, fiind imediat reținut de către poliție ca urmare a unei alte investigații în care este acuzat de o tentativă de lovitură de stat împotriva lui Erdogan în 2016.

Susținătorii săi au lansat o campanie pe social media folosind haștagul #free Osman Kavala. Avocatul său, Ilkan Koyuncu, a dat asigurări sâmbă că „nicio dovadă” nu există pentru a susține acuzațiile împotriva clientului său.

Osman Kavala este cunoscut în Turcia pentru sprijinirea proiectelor culturale în favoarea dialogului și păcii, printre acestea numărându-se probleme privind protejarea minorităților, relațiile cu kurzii și reconcilierea turco-armeană.

„Miliardarul roșu”

Încarcerarea sa l-a făcut unul din simbolurile represiunii orchestrate împotriva societății civile din Turcia, în special după tentativa de înlăturare de la putere a președintelui Recep Erdogan din 2016 care a fost urmată de arestări masive.

Pentru cei din jurul său, Kavala a militat pentru „o Turcie mai bună”, fără discriminare, într-o perioadă în care societatea turcă rămâne extrem de polarizată pe subiecte ca secularismul sau problema kurdă.

„Cred că Osman a apreciat întotdeauna valoarea inițiativelor civile pentru binele comun”, afirmă Emma Sinclair-Webb de la ONG-ul Human Rights Watch

„El este ultima persoană care ar sprijini o lovitură de stat. Este îngrozitor să îl vedem luat la țintă într-un joc politic de neînțeles”, adaugă aceasta.

Decizia lui Kavala de a se dedica rezolvării problemelor controversate din Turcia când ar putea duce o viață ușoară l-au făcut un personaj atipic care a fost țintit de numeroase teorii ale conspirației.

Presa proguvernamentală turcă l-a poreclit „miliardarul roșu”, comparându-l cu miliardarul american de origine ungară George Soros, țapul ispășitor favorit al mai multor lideri autoritari din lume.

Președintele Erdogan l-a atacat pe Kavala de mai multe ori, acuzându-l că ar fi „reprezentantul în Turcia” al lui Soros și de „finanțarea teroriștilor”.

Citește și: