Cea mai controversată mustață din Coreea de Sud a căzut victimă lamei de ras, ambasadorul american Harry Harris vizitând un frizer la câteva luni după ce părul său facial a devenit subiectul unor critici mai puțin obișnuite, relatează The Guardian.

Harry HarrisFoto: Sanghwan Jung / Shutterstock Editorial / Profimedia

Coreea de Sud și Statele Unite sunt aliați de securitate, 28.500 de militari americani fiind staționați în țara din Peninsula Coreeană însă relațiile dintre cei doi parteneri au devenit tensionate în ultimii ani pe fondul neînțelegerilor privind abordarea față de Coreea de Nord și împărțirii costurilor legate de prezența militară americană.

Ambasadorul Harris a devenit subiect de controversă în Sud și acuzat de unii de aroganță. Până și părul său facial a devenit subiect de dezbatere.

Mama ambasadorului este japoneză iar faptul că mulți sud-coreeni au resentimente față de colonizarea de către Tokyo a peninsulei între 1910-1945, i-a făcut pe unii comentatori să afirme că mustața amintește moda guvernatorilor imperiali din perioada respectivă.

În ianuarie Harris a răspuns că modul în care arată este o chestiune de opțiune personală și că criticii săi au o viziune selectivă asupra istoriei. Însă în cursul weekend-ului acesta a încărcat pe social media o înregistrare video în care acesta face o vizită unui frizer tradițional sud-coreean pentru a-și rade mustața, afirmând că a luat „măsura” respectivă datorită verilor toride din Coreea de Sud.

„Mă bucur că am făcut asta” a anunțat ambasadorul pe Twitter atât în engleză cât și coreeană, afirmând că „pentru mine a fost o alegere între a păstra mustața sau a renunța la mască. Vara în Seul este mult prea caldă și umidă pentru ambele. Măsurile pentru combaterea epidemiei contează iar eu sunt un bărbat mascat”.

Coreea de Sud și Japonia sunt ambele aliate majore ale Statelor Unite în zonă însă relațiile dintre cele două țări asiatice nu sunt deloc cordiale datorită disputelor privind istoria comună.

Mai devreme în cursul anului ambasadorul american afirma că „înțeleg animozitatea istorică care există între cele două țări dar eu nu sunt ambasadorul japonez-american în Coreea, sunt ambasadorul american în Coreea. Iar să iei acea istorie și să o proiectezi asupra mea doar datorită unei coincidențe de naștere este o greșeală”.

Citește și: