Un opozant belarus, a cărui candidatură la alegerile prezidențiale din 9 august fusese respinsă, a fugit la Moscova de teama arestării, a declarat echipa sa de campanie, potrivit Le Figaro, citat de Rador.

Campanie alegeri BelarusFoto: - / Xinhua News / Profimedia

Liderul belarus Aleksnder Lukaşenko, aflat la putere din 1994, este candidat pentru un al șaselea mandat la cârma acestei țări din Europa de Est. Campania electorală a fost marcată de o represiune violentă și de numeroase arestări care vizează protestatarii de opoziție sau candidații la alegeri.

Valeri Ţepkalo, fost diplomat de rang înalt a cărui candidatură fusese respinsă, „a plecat la Moscova cu copiii săi de frică pentru siguranța sa”, a declarat pentru AFP purtătorul său de cuvânt, Aleksei Urban.

Soția sa, Veronika Ţepkalo, a rămas în Belarus, unde s-a alăturat campaniei principalei adversare a lui Lukaşenko, autorizată să candideze, Svetlana Tihanovskaia. Valeri Ţepkalo a declarat pentru presa online Tut.by că el și soția sa au luat această decizie după ce au primit informații de la surse din cadrul serviciilor de securitate că „s-a dat ordinul să fiu arestat”.

Potrivit soției sale, polițiștii fuseseră la școala copiilor cu două zile mai devreme, cerându-le profesorilor să redacteze mărturii scrise. „Din câte am înțeles, au început procesul pentru a mă priva de drepturile părintești”, a precizat ea pentru Tut.by. „Acesta este motivul pentru care am luat decizia de a-l trimite din Berarus pe Valeri cu copiii, pentru că ne confruntăm cu o amenințare adevărată și cu un pericol real”.

De la venirea la putere a lui Aleksandr Lukaşenko, nicio opoziție nu a reușit să se înrădăcineze în peisajul politic din Belarus. Mulți dintre liderii săi au fost aruncaţi în închisoare și în 2019 niciun adversar nu a fost ales în parlament.

Svetlana Tihanovskaia, care și-a înlocuit în campanie soțul, Serghei, un renumit video-blogger arestat în luna mai, și-a trimis, de asemenea, copiii în străinătate pentru siguranță. Ea asigură că a primit mai multe apeluri telefonice anonime în care interlocutorii ei au amenințat-o cu închisoarea și că îi vor lua copiii.

Singura opozantă reală rămasă încă în cursa pentru alegeri, Tihanovskaia este sprijinită în campanie de Veronika Ţepkalo și Maria Kolesnikova, managerul de campanie al adversarului Viktor Babariko, aflat în prezent în închisoare.

ONG-ul Amnesty International a denunțat săptămâna trecută practicile „misogine” ale autorităților din Belarus care vizează activiștii de opoziție, „inclusiv prin utilizarea discriminării făţişe și a amenințărilor cu violențe sexuale”.