Polonia va începe săptămâna aceasta demersurile pentru a se retrage din Convenţia de la Istanbul (tratat european privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor), despre care guvernul conservator de la Varșovia spune că încalcă drepturile părinților pentru că cere școlilor să îi învețe pe copii despre gen, a anunțat în weekend minstrul polonez al Justiției, potrivit Reuters.

PoloniaFoto: freestockphotos.biz

Zbigniew Ziobro a declarat în cursul unei conferințe de presă că ministerul său va transmite luni o solicitare Ministerului Muncii și Familiei de a începe procesul de retragere din acest tratat.

„Conține elemente de natură ideologică, ideologie pe care o considerăm nocivă”, a spus Ziobro.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS) aflat la putere în Polonia și partenerii săi de coaliție se aliniază îndeaproape cu Biserica Catolică și promovează o agendă socială conservatoare. Ostilitatea față de drepturile persoanelor gay a fost un dintre principalele chestiuni promovate de președintele Andrej Duda în campania prezidențială în urma căreia tocmai a fost reales în funcție luna aceasta.

Vineri, mii de persoane, majoritatea femei, au protestat în capitala Varșovia și în alte orașe din țară față de intenția guvernului de a se retrage din tratat.

„Scopul e de a legaliza violența domestică”, a spus Magdalena Lempart, una dintre organizatoarele protestului din Varșovia. Unii manifestanții purtau pancarte cu mesajul „PiS este iadul femeilor”.