Svalbard, un arhipelag norvegian situat în regiunea arctică, a înregistrat sâmbătă un record absolut de căldură, cu aproape 22 de grade Celsius, a anunţat Institutul norvegian de meteorologie, relatează AFP, preluată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cu 21,7 grade înregistrate în apropiere de micul orăşel Longyearbyen, arhipelagul a cunoscut cea mai călduroasă zi de la începutul măsurătorilor. Recordul precedent datează din 16 iulie 1979, când mercurul termometrelor a atins 21,3 grade Celsius, a declarat meteorologul Kristen Gislefoss pentru AFP.

Grupul de insule, cunoscut sub numele de Spitzberg, este situat la 1.000 de kilometri de Polul Nord. Temperatura ridicată de sâmbătă, care se va menţine până luni, este mult peste normele sezoniere: în luna iulie temperaturile sunt, de regulă, cuprinse între 5 şi 8 grade Celsius la Svalbard.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, Arctica se încălzeşte de două ori mai repede decât restul planetei. Vara lui 2020 în regiune este marcată de episoade cvasi-caniculare observate în partea rusă a regiunii arcticii: temperaturile sunt, începând din ianuarie, cu 5 grade peste media normală în Siberia şi cu un vârf de 38 de grade Celsius la începutul lunii iulie, dincolo de cercul polar.