Deputaţii turci vor vota un proiect de lege care ar putea bloca Facebook şi Twitter. Legea dă autorităţilor puterea de a reglementa conţinutul pe marile site-uri de socializare, scrie Mediafax. În Turcia, mii de oameni au fost deja aspru pedepsiţi pentru activitatea lor pe reţelele de socializare.

Turcia lui ErdoganFoto: Agerpres/AP

Parlamentul Turciei se pregăteşte să voteze un proiect de lege care va bloca site-uri precum Facebook, Twitter şi YouTube.

Autorităţile vor ca aceste companii cu peste 1 milion de utilizatori zilnici în Turcia să aibă un reprezentant în ţară care să răspundă în 48 de ore la reclamaţiile privind postările care „încalcă drepturile personale şi de confidenţialitate”.

Legea obligă Facebook, Twitter şi YouTube să păstreze datele utilizatorilor în Turcia.

Dacă nu se conformează la aceste cerinţe, autorităţile turce vor putea percepe amenzi de până la 1,5 milioane de dolari şi pot limita lăţimea de bandă a site-urilor cu până la 90%, ceea ce le va face inutilizabile.

Invocând faptul că familia sa ar fi fost jignită de utilizatori în comentarii pe platformele de social media, preşedintele turc Recep Tayip Erdogan îşi pune astfel în aplicare un plan mai vechi. Încă din 2014 s-a gândit să strângă şurubul în mediul online, ultimul loc în care încă nu deţine controlul absolut în Turcia.

În Turcia, mii de oameni au fost deja aspru pedepsiţi pentru activitatea lor pe reţelele de socializare. De exemplu, în 2018 au fost monitorizate aproximativ 110.000 de conturi de pe platformele de socializare. Peste 7.100 de utilizatori au fost arestaţi, 2.754 dintre aceştia fiind trimişi la închisoare.