Două statui ale exploratorului Cristfor Columb au fost date jos vineri dimineața la Chicago, la cererea primarului orașului, îngrijorat de controversele din jurul monumentelor dedicate lui Columb, personaj istoric din ce în ce mai contestat în Statele Unite, potrivit AFP.

statuie Cristofor ColumbFoto: Captura video

În miez de noapte, muncitorii municipali au folosit o macara pentru a îndepărta o statuie învelită într-o prelată albă, situată în parcul Grant.

"Este bine să vezi că statuia cade", a declarat pentru AFP Brenda Armenta, rezidentă din Chicago. „Oamenii își dau seama că ni s-a spus minciuni ca să ne oprim”, a adăugat ea.

Mult timp prezentat drept „descoperitorul Americii”, Cristofor Columb este acum asociat de unii cu atrocitățile comise de europeni împotriva amerindienilor.

O a doua statuie a navigatorului genovez a fost dată jos în cartierul italian al celui de-al treilea oraș ca mărime din Statele Unite. Autoritățile nu au specificat unde au fost depozitate statuile.

Retragerile au fost comandate de primarul democrat Lori Lightfoot „ca răspuns la proteste care au devenit periculoase pentru protestatari și poliție, dar și din cauza eforturilor unor persoane sau mici grupuri de a da jos statuile”, au declarat reprezentanții primăriei.

Apărătorii și detractorii lui Christopher Columb s-au ciocnit la poalele statuii din parcul Grant în mai multe rânduri, ultima dată joi seara.