Doi cetățeni cehi, condamnați în 2017 la mai mult de șase ani de închisoare pentru că au luptat alături de milițiile kurde, au fost eliberați de Turcia și au ajuns la Praga la sfârșitul zilei vineri, potrivit AFP.

Luptători kurziFoto: Kurdishstruggle, via Flickr

Miroslav Farkas și Marketa Vselichova au fost condamnați fiecare la 6 ani și 3 luni de închisoare, sub acuzația de colaborare cu unitățile de protecție a populației kurde (YPG), considerată o organizație teroristă de Ankara.

"Am vorbit în septembrie anul trecut despre cazul acestor doi cetățeni cehi în persoană cu președintele turc (Recep Tayyip) Erdogan și mă bucur că am obținut în sfârșit o soluție la această problemă, fără condiții sau promisiuni", a declarat premierul ceh Andrej Babis.

Pe 13 noiembrie 2016, forțele de securitate turce i-au arestat pe bărbatul de 30 de ani și femeia de 24 de ani în provincia Sirnak din sud-estul țării, în apropierea granițelor irakiene și siriene având, potrivit procurorilor turci, fotografii cu membri ai trupelor militare kurde YPG în telefoanele lor.

Acuzându-i că „aparțin unui grup terorist armat”, procuratura turcă a solicitat o condamnare de până la 15 ani de închisoare pentru cei doi cehi, care s-au declarat nevinovați susținând că ofereau doar ajutor medical.

Farkas și Velichova au petrecut 44 de luni și 11 zile în închisoare în Turcia, ceea ce reprezintă puțin peste jumătate din sentința pe care au primit-o.