Interpolul a refuzat includerea fostului lider al Partidului Democrat din Republica Moldova, oligarhul Vladimir Plahotniuc, pe lista persoanelor date în căutare internațională și a decis radierea datelor acestuia din bazele de date ale organizației.

Vlad PlahotniucFoto: Facebook

Anunțul a fost făcut de Procuratura Generală de la Chișinău, care a precizat că a fost informată ierdi despre decizie, transmite Moldpres.

“Deoarece Comisia nu a indicat prin ce și-a motivat decizia, Procuratura Generală se va adresa Direcției Cooperare Polițienească Internațională din cadrul IGP cu solicitarea de a explica motivele care au stat la baza emiterii unei decizii de refuz în anunțarea învinuitului în căutare internațională. În funcție de răspunsul care va urma, Procuratura va decide asupra modalității de reacționare în consecință”, se arată în comunicatul procuraturii moldovene.

Acum o lună, aceasta a expediat autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii setul de acte cu solicitarea de extrădare a fostului lider PD pentru a fi tras la răspundere penală în R. Moldova.

Concomitent, Procuratura Anticorupție și PCCOCS au expediat americanilor două cereri de comisie rogatorie în vederea administrării probelor necesare pentru confirmarea acuzațiilor aduse lui Vladimir Plahotniuc, identificării și indisponibilizării bunurilor rezultate din infracțiuni, precum și recuperarea prejudiciului cauzat prin fraudarea sistemului bancar.

Fostul lider PDM a fost dat în căutare după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: ”crearea și conducerea unei organizații criminale”, ”escrocherie” și ”spălare de bani”, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari.

Republica Moldova a anunţat, pe 17 iunie, că a solicitat extrădarea magnatului Vladimir Plahotniuc, care este acuzat în ţara sa de implicarea într-un furt de 1 miliard de dolari din bănci, în perioada 2014-2015