Preşedintele Donald Trump a anunţat joi anularea organizării convenţiei republicane prevăzută să aibă loc în Florida luna viitoare din cauza pandemiei noului coronavirus, care a depăşit în SUA pragul de de patru milioane de persoane infectate, transmite AFP, citată de Agerpres. Epidemia pare să se accentueze în mai multe părţi ale ţării, iar California a atins din nou un record de contaminări. Experţii avertizează că testarea limitată împiedică prezicerea datei la care pandemia va atinge vârful. În acest context de mare incertitudine, preşedintele american a anunţat că a anulat "marea" convenţie republicană prevăzută să aibă loc în Jacksonville, statul Florida, în care urma să fie desemnat candidat al Partidului Republican la alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

Donald Trump cu mascaFoto: Alex Edelman / AFP / Profimedia Images

"Nu vom ţine o convenţie publică mare ca atare, nu este momentul acum", a declarat presei Donald Trump la Casa Albă, afirmând că obligaţia sa de preşedinte este de a-i "proteja pe americani".

Convenţia republicană era planificată iniţial să aibă loc în Charlotte, statul Carolina de Nord, în perioada 24 - 27 august, dar guvernatorul democrat al statului a dorit un format redus, care să răspundă recomandărilor sanitare impuse de pandemie. Anumite evenimente prevăzute a fi organizate la Charlotte vor avea totuşi loc la sfârşitul lunii august, din respect pentru contractele semnate, a precizat liderul de la Casa Albă.

Acuzat că a minimizat mult timp amploarea crizei generate de pandemia noului coronavirus pentru a-şi creşte şansele de a fi reales, preşedintele Trump şi-a schimbat recent punctul de vedere, a recunoscut gravitatea situaţiei şi a început să poarte mască, un gest pe care l-a calificat ca fiind "patriotic".

SUA sunt cea mai afectată ţară de pandemia noului coronavirus, cu peste 144.000 de decese, patru milioane de cazuri de contaminări şi un milion de teste pozitive într-o perioadă de cincisprezece zile.