Deputații israelieni au votat în a doua și a treia lectură un proiect de lege criticat de partidele de opoziție, care oferă guvernului puteri speciale pentru a lupta împotriva COVID-19 până în iunie 2021.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

"Marea lege a coronavirusului", așa cum este numită, autorizează guvernul "să declare o stare de urgență din cauza pandemiei de Covid-19, să promulge reglementările și să instituie restricții în spațiul public și privat". Acest lucru se poate întâmpla dacă guvernul este "convins că există un risc real de răspândire a noului coronavirus care implică daune semnificative pentru sănătatea publică", potrivit La Libre, citat de Rador.

48 de deputați au votat pentru și 35 împotrivă la a treia și ultima lectură. Potrivit presei israeliene, legislația limitează controlul parlamentar asupra deciziilor luate de către coaliția guvernamentală condusă de premierul Benjamin Netanyahu prin retragerea competențelor acordate comisiei parlamentare responsabile pentru problemele legate de lupta împotriva noului coronavirus.

Acesta a anulat marți un decret guvernamental care ordonase închiderea restaurantelor pentru a tempera epidemia. La finalul unor dezbateri îndelungate în cadrul comisiei de legi, textul votat în primă lectură pe 15 iunie a fost revizuit și permite Parlamentului să invalideze în 24 de ore măsurile restrictive luate de guvern înainte de punerea lor în aplicare aşa cum era prevăzut inițial.

"În țările democrate, nu se adoptă legi draconice și periculoase ca aceasta", a declarat, miercuri, Nitsan Horowicz, aflat în fruntea partidului de opoziţie Meretz, de stânga. Knesset (Parlamentul) este de acord să-și dea puterile guvernului, care, de la începutul crizei, a acționat fără motiv sau logică", a adăugat el. "Este o ruşine".

Nemulţumirea populară s-a intensificat în ultimele săptămâni în Israel, unde sunt organizate în mod regulat manifestații pentru a denunța corupția şi gestionarea pandemiei de COVID-19 și consecințele acesteia de către guvernul israelian. Conform legii, guvernul va putea stabili, de asemenea, condițiile pentru organizarea manifestațiilor, însă fără a le împiedica desfăşurarea.