Negociatorii ucraineni, ruși și negociatorii de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au încheiat miercruri (22 iulie) un acord cu privire la un armistițiu complet între forțele guvernamentale și separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei care va intra în vigoare din 27 iulie. Liderii europeni au cerut un armistițiu înainte de a aproba organizarea noilor discuții în format Normandia, relatează Euractiv, citat de Rador.

Conflictul din estul UcraineiFoto: Flickr/ Ministry of Defense of Ukraine

Această tactică a fost confirmată de serviciul de presă al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski într-o declarație, miercuri seară.

"Progresul ... este rezultatul muncii eficiente a delegației ucrainene cu sprijinul partenerilor noștri internaționali de la Berlin și Paris", se arată în comunicat.

„Conform deciziei, un armistițiu complet și amplu ar trebui să fie observat începând cu ora 00:01 pe data de 27 iulie 2020. Reușita activității GCT în acest domeniu este rezultatul muncii eficiente a delegației ucrainene cu sprijinul partenerilor noștri internaționali de la Berlin și Paris, precum și al muncii consilierilor politici și al miniștrilor de externe ai țărilor participante la Formatul Normandia”, se precizează în raportul Grupului de Contact Trilateral privind Ucraina (GCT).

GCT este alcătuit din reprezentanți din Ucraina, Rusia și OSCE și a fost creat pentru a facilita o rezoluție diplomatică cu privire la războiul din regiunea Donbas din Ucraina.

„Sper ca măsurile confirmate vor aduce liniștea mult așteptată în zona de conflict și mai multă pace pentru populația civilă”, a declarat reprezentantul special al actualului președinte OSCE în Ucraina și al Grupului de Contact Trilateral (GCT), ambasadorul Heidi Grau, a precizat în urma anunțului.

„Solicit părților, în baza îndeplinirii obligațiilor lor, să demonstreze bunăvoință și să ajungă la un acord rapid pentru o nouă etapă de eliberare și schimb de deținuți reciprocă”, a adăugat Grau.

Conflictul mocnit dintre trupele ucrainene și rebelii susținuți de ruși a ucis peste 13.000 de oameni din 2014, când Moscova a anexat peninsula Ucrainei, Crimeea, și a sprijinit rebeliunea din est.

Deși lupta principala s-a încheiat cu un armistițiu convenit în capitala Belarusului, Minsk în 2015, confruntările sporadice ucid în mod regulat civili, soldați ucraineni și separatiști.

Declarația de miercuri precizează că încetarea completă și amplă, dacă este observată de cealaltă parte, era o condiție necesară pentru aplicarea acordurilor de la Minsk.

Realizarea unui armistițiu complet a fost o condiție necesară pentru organizarea unui nou summit de criză în Ucraina, în cadrul așa-numitului „format Normandia”, alcătuit din reprezentanți ai Germaniei, Franței, Ucrainei și Rusiei.

Ultimul summit, față în față, a formatului organizat la Paris în decembrie a avut ca rezultat angajamente privind schimbul de prizonieri, retragerea trupelor și un angajament reînnoit de aplicare a unui armistițiu existent în regiunea Donbas din estul Ucrainei (Donetsk și Lugansk), precum și autoritate sporită pentru monitorizarea internaționala a armistițiului.

Summit-ul în format Normandia a confirmat, de asemenea, așa-numita „formulă Steinmeier” pentru Ucraina de Est, numită după autorul său, fostul ministru german de externe, Frank-Walter Steinmeier, pentru alegerile care vor avea loc pe teritoriile deținute de separatiști, în conformitate cu legislația ucraineană și sub supravegherea OSCE.

Potrivit rapoartelor mass-media ucrainene, autoritățile ucrainene au exclus posibilitatea de a asigura un statut special pentru Donbas în Constituția Ucrainei.

Biroul președintelui a mai precizat că alegerile din Donbas ar putea fi organizate numai după ce Ucraina va obține controlul asupra frontierei, precum și în conformitate cu Constituția și legislația Ucrainei.

Zelenski a urmărit să rezolve conflictul încă de la alegerile sale de anul trecut, organizând o serie de schimburi de prizonieri, dar trupele susținute de ruși în regiunea separatistă a Donbasului, au refuzat în mod regulat, din martie, accesul misiunii OSCE de monitorizare a conflictului, în timp ce agențiile Națiunilor Unite, ONG-urile și Comitetul Internațional al Crucii Roșii (ICRC) se confruntaseră, de asemenea, cu dificultăți în privința accesării zonelor aflate în afara controlului guvernamental.

Potrivit viceprim-ministrului Ucrainei, Oleksi Reznikov, un asemenea summit ar putea avea loc la Berlin chiar şi în luna august.

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a declarat la începutul lunii iulie că discuțiile „în format Normandia” privind soluționarea crizei ucrainene vor fi una dintre prioritățile Germaniei pentru președinția UE.

„Vrem să ne pregătim pentru perioada în care putem discuta din nou mai serios despre relațiile strategice cu Rusia”, a precizat Maas pentru eurodeputați, dar a avertizat că acest lucru ar necesita anumite pregătiri și a explicat că „este necesară o soluție în Ucraina pentru a schimba sau restabili relații strategice UE cu Rusia”.