Uniunea Europeană consideră că ajungerea la un acord cu Marea Britanie privind relaţiile bilaterale post-Brexit este "improbabilă" în acest moment, afirmă negociatorul-şef Michel Barnier, avertizând că UE ar putea introduce taxe vamale după 1 ianuarie 2021, citează Mediafax.

Michel Barnier, ex- negociator-sef al UEFoto: Facebook

"Diferenţele majore persistă între Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Timpul pentru soluţii se scurge rapid", a declarat Michel Barnier, citat de publicaţia Süddeutsche Zeitung.

"În acest moment, un acord este improbabil". UE menţine angajamentul pentru negocieri, dar Marea Britanie "nu manifestă acelaşi nivel de implicare şi disponibilitate", a subliniat negociatorul-şef al Uniunii Europene.

"Dacă nu ajungem la un acord privind viitoarea relaţie, vor apărea noi subiecte de dispută, spre exemplu în privinţa comerţului. În plus faţă de noile formalităţi vamale, vor apărea taxe şi cote. Acesta este adevărul despre Brexit", a subliniat Michel Barnier, potrivit postului Deutsche Welle.

Negociatorul Marii Britanii pe tema Brexit, David Frost, a admis că rămân "diferenţe majore", dar s-a declarat mai optimist privind ajungerea la un acord.

Însă, potrivit unor surse citate de cotidianul The Telegraph, Guvernul Boris Johnson pare să admită că Marea Britanie nu va ajunge curând la un acord cu Uniunea Europeană privind relaţiile post-Brexit. Guvernul de la Londra porneşte de la premisa că nu va ajunge anul acesta la un acord cu Bruxellesul privind relaţiile post-Brexit. Iar, în condiţiile în care tranziţia post-Brexit se încheie pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie ar urma să gestioneze relaţiile comerciale cu Uniunea Europeană începând din 2021 în virtutea reglementărilor generale ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), au declarat miercuri oficiali guvernamentali de la Londra, sub protecţia anonimatului.

La nivel oficial, Guvernul Boris Johnson a comunicat că se va implica în mod constructiv în negocierile cu UE privind viitoarele relaţii bilaterale, dar nu va ceda din drepturile unui stat independent.

Marea Britanie poartă negocieri cu Uniunea Europeană pentru reglementarea relaţiilor bilaterale după expirarea tranziţiei post-Brexit, în ianuarie 2021. Uniunea Europeană a avertizat cetăţenii britanici să se pregătească pentru controale amănunţite la frontierele europene şi pentru alte probleme care ar putea apărea în cazul expirării tranziţiei post-Brexit fără niciun acord. Negociatorul-şef al UE pe tema Brexit, Michel Barnier, a declarat că rămân "divergenţe semnificative" în negocierile cu Marea Britanie privind viitoarele relaţii bilaterale. În acest context, Comisia Europeană a emis un document privind politicile comunitare prin care avertizează asupra "modificărilor ample şi automate" generate de Brexit.

Guvernul Boris Johnson a transmis Uniunii Europene în iunie că se opune prelungirii perioadei de tranziţie post-Brexit, amplificând riscurile unui blocaj în relaţiile bilaterale după 1 ianuarie 2021. Uniunea Europeană şi Marea Britanie au anunţat în ultimele luni că nu au înregistrat progrese majore în negocierile pe tema relaţiilor post-Brexit.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană.

Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.