Premierul bulgar Boiko Borisov i-a înlocuit joi pe ministrul Finanțelor și alți membri ai executivului într-o remaniere guvernamentală prin care speră să calmeze protestele antiguvernamentale care i-au cerut demisia, relatează Reuters și MSN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Borisov i-a demis pe miniștrii finațelor, internelor și economiei, cărora le-a cerut să demisioneze săptămâna trecută pentru a pune capăt speculațiilor conform cărora aceștia ar lucra sub influența unui controversat om de afaceri cu legături cu o altă formațiune politică.

Ministrul Sănătății, Kiril Ananiev, va prelua portofoliul de la Finanțe, a anunțat premierul bulgar joi după o întâlnire cu partenerii coaliției de guvernare.

Ananiev, în vârstă de 65 de ani, este văzut drept un expert în elaborarea bugetelor fiind pentru o scurtă perioadă de timp ministru al Finanțelor într-un guvern interimar din 2017.

Ministrul Turismului va fi și el înlocuit, a anunțat Borisov.

Mii de bulgari în marea lor majoritate tineri au protestat în fiecare noapte în ultimele două săptămâni, cerând demisia premierului bulgar. Aceștia îl acuză de ignorarea corupției generalizate care ar fi slăbit instituțiile statului și erodat statul de drept.

Însă coaliția de guvernare de centru-dreapta a anunțat că intenționează să își ducă la capăt mandatul de patru ani care va expira în martie 2021.

Marți, guvernul condus de Borisov a supraviețuit unei moțiuni de cenzură depuse de opoziție ca urmare a protestelor din stradă.