Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a respins, miercuri, orice sugestie privind eventuale ingerinţe ale Rusiei care să fi influenţat votul cetăţenilor în favoarea retragerii din Uniunea Europeană, potrivit Reuters.

Boris JohnsonFoto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia

La o zi după ce Comisia parlamentară pentru Informaţii şi Securitate a stabilit că Guvernul nu a încercat să afle dacă Rusia a influenţat referendumul pe tema apartenenţei Marii Britanii la UE, Boris Johnson a refuzat din nou orice idee de investigare a acestei ipoteze.

În schimb, Guvernul de la Londra a comunicat că va propune o iniţiativă legislativă de contracarare a "activităţilor etatiste ostile".

"Cetăţenii acestei ţări nu au votat pentru retragerea din UE din cauza presiunilor Rusiei ori a interferenţelor ruse, au votat pentru că au vrut să preia din nou controlul. Marea Britanie este cea care atenţionează lumea privind ingerinţele ruse", a afirmat Boris Johnson în Camera Comunelor, potrivit agenţiei de presă Reuters.

Însă purtătorul de cuvânt al lui Keir Starmer, liderul Partidului Laburist, a declarat că principala formaţiune de opoziţie este preocupată de "lipsa de seriozitate" a răspunsului premierului, denunţând tergiversarea publicării raportului mai mult de un an.

Raportul, publicat marţi, cataloghează Rusia drept o putere ostilă care constituie o ameninţare semnificativă pentru Marea Britanie şi Occident, cerându-le serviciilor de informaţii să investigheze posibilele ingerinţe ruse în procedura Brexit. Guvernul de la Londra a respins criticile, refuzând însă o anchetă suplimentară.

Cetăţenii britanici s-au pronunţat la limită, în 2016, în favoarea retragerii din Uniunea Europeană. Rezultatul referendumului a fost strâns, 51,8% dintre cetăţeni (17,4 milioane) votând în favoarea Brexit, iar 48,1% (16,1 milioane) pentru rămânerea în UE. Boris Johnson a fost unul dintre liderii mişcării politice în favoarea retragerii Marii Britanii din UE. (Mediafax)