Fostul agent secret britanic Christopher Steele a declarat, miercuri, că nu a dorit ca rapoartele sale care l-ar lega pe presedintele american Donald Trump de Rusia să fie publicate, în timpul unui proces de calomnie la Londra, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Christopher Steele este trimis în judecată la Înalta Curte a capitalei britanice de către un antreprenor rus, Aleksej Gubarev, al cărui nume a fost menționat în acest dosar, care a fost făcut public în întregime de site-ul Buzzfeed cu zece zile înainte de ceremonia de investire ca președinte a lui Donald Trump în ianuarie 2017.

Mandatat de tabăra democrată în timpul campaniei pentru alegerile americane din 2016, Christopher Steele a compilat informații brute din surse publice sau din alte surse.

Unele dintre concluziile sale au alimentat ancheta procurorului special Robert Mueller care, după doi ani de cercetări în acest caz, a concluzionat că există dovezi ale ingerințelor ruse în campania electorală, dar nu au existat legături cu echipa de campanie a lui Trump.

El a susținut că nu a avut niciodată intenția de a divulga informațiile din dosarul său și că, dacă ar fi știut, ar fi făcut „tot ce ar fi stat în puterea sa pentru a o preveni” .

În mărturie scrisă în legătură cu această procedură, el a susținut că nu este deloc în interesul companiei sale, Orbis, ca rezultatele activității sale de informații să ajungă în domeniul public, în special în formă brută, mai ales că știa că anumite elemente sunt "de nereverificat ".

El a numit un astfel de anunț „ruinos profesional” pentru reputația sa, într-un domeniu în care discreția și confidențialitatea sunt esențiale.