Aproape 200 de profesori universitari specializați în istoria Regatului Unit au cerut miercuri ca partea istorică a testului pentru cetățenie britanică să fie temporar eliminată, denunțând reprezentările ”înșelătoare și eronate” pe care le transmite despre decolonizare și sclavie, relatează AFP.

Protest anti-sclavie în Marea BritanieFoto: Matthew Chattle/ Profimedia Images

Pentru a deveni cetățeni britanici, străinii care locuiesc în Regatul Unit trebuie să susțină și să treacă un test de cunoștințe constând din 24 de întrebări cu privire la tradițiile și obiceiurile țării. Manualul de pregătire pentru acest test, în special capitolele sale istorice, a stârnit furia unor cercetători.

„Manualul oficial publicat de Ministerul de Interne este înșelător și, în unele cazuri, vădit eronat”, denunță 181 de istorici, care solicită, într-o scrisoare deschisă, suspendarea părții „Istorie” din test, până când manualul este „rescris și corectat”.

Mișcarea Black Lives Matter (BLM) a stârnit o dezbatere aprinsă în Marea Britanie cu privire la modul în care țara își tratează trecutul colonial, inclusiv întrebări despre statui sau nume de stradă date care omagiază persoane istorice care au profitat de traficul cu sclavi.

Semnatarii scrisorii deschise, specialiști în istoria britanică și colonială, denunță, în general, un manual părtinitor, „umplut cu date și numere, dar care nu oferă numărul de sclavi transportați pe nave britanice (3 milioane)” .

Potrivit acestora, această carte „recentă” abordează abolirea sclaviei „ca și cum ar fi o realizare britanică în care cei care au fost sclavi nu ar fi jucat niciun rol”.

Contactat de AFP, Ministerul de Interne a afirmat prin intermediul unui purtător de cuvânt că au fost publicate „mai multe ediții ale manualului de la lansarea sa” și „să continuă să reexamineze conținutul, ținând cont de toate comentariile”.