Parlamentul francez a adoptat o lege care le permite medicilor să încalce confidențialitatea doctor-pacient și să semnaleze autorităților cazurile suspectate de violență domestică, relatează Euronews.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit datelor guvernamentale 128 de femei și 21 de bărbați au fost uciși de către partenerul lor sau un fost partener în Franța în 2018.

ONG-ul „Feminicides par compagnons ou ex” (Femiciduri de către partener sau fost) a numărat 150 de astfel de crime în 2019 iar în cursul acestui an 53 de femei au fost ucise de către un partener potrivit datelor organizației.

Subiectul a fost extrem de mediatizat în Franța începând de anul trecut când ONG-ul și alți activiști au tras pentru prima oară un semnal de alarmă cu privire la violența împotriva femeilor și au cerut guvernului să acorde protecție sporită victimelor și să înăsprească pedepsele pentru agresori.

Pandemia de COVID-19 și măsurile impuse pentru prevenirea răspândirii coronavirusului au pus presiuni suplimentare pe autorități să ia măsuri după cu cazurile raportate de violență domestică au crescut cu 30% în primele zece zile de carantină.

Legislația adoptată va mări de asemenea pedeapsa pentru hărțuire în cuplu la zece ani în cazul în care duce la un suicid sau o tentativă de suicid a partenerului. Legea le va permite de asemenea judecătorilor să le interzică agresorilor suspectați să își vadă copiii.

Noul ministru al Justiției francez Eric Dupond-Moretti a salutat adoptarea legii afirmând că intenționează să se asigure că va fi aplicată cât mai rapid posibil „astfel încât toate victimele să beneficieze de cea mai bună protecție care li se poate oferi”.

Citește și: