Președintele ucraineană Volodimir Zelenski a apărat miercuri decizia de a îndeplini cerința stranie a unui bărbat care luase ostatici 13 pasageri ai unui autobuz, respectiv să publice pe pagina sa de Facebook o înregistrare video în care recomanda vizionarea unui film documentar privind exploatarea animalelor, potrivit AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: president.gov.ua

"Avem un rezultat: toată lumea este în viață", a afirmat președintele ucraineană.

Situația s-a detensionat când Volodimir Zelenski a acceptat să publice o înregistrare video pe pagina sa de Facebook în care recomanda vizionarea "Earthlings", un film documentar din 2005 narat de actorul Joaquin Phoenix și în care sunt condamnate relele tratamente față de animale.

Zelenski a explicată că a convenit cu atacatorul, un bărbat de 44 de ani identificat drept Maxim Krivoch, ca acesta să "elibereze trei persoane, și după aceea să înregistrez acest video".

După publicarea videoclipului, atacatorului a eliberat și ceilalți ostatici și a fost arestat. Zelensky a șters rapid după aceea postarea.

Potrivit serviciilor ucrainene de securitate (SBU), nicio persoană nu a fost rănită în această luare de ostatitic care a durat mai multe ore și în cursul căreia Krivoch a amenințat că va detona o bombă. Acesta riscă 15 ani de închisoare.

Mai multe voci l-au criticat însă pe Zelenski pentru că a cedat la această cerere.

"Este o greșeală. Nu se negociază cu teroriștii", a scris pe Facebook un avocat din Kiev, Igor Pașnev.

Altele, în schimb, au salutat decizia președintelui.