O instanță malaeziană a decis miercuri că fostul premier Najib Razak trebuie să plătească 1,69 miliarde de ringgiți (aproape 397,41 milioane de dolari) în taxe neachitate din perioada în care acesta se afla în funcție, relatează Reuters.

Najib RazakFoto: Faris Hadziq-SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Înfrânt în alegerile parlamentare din 2018 pe fondul acuzațiilor de corupție generalizată și luare de mită de către guvernul său, Najib este pus sub acuzare în mai multe dosare privind miliarde de dolari despre care procurorii spun că i-a devalizat dintr-un fond de investiții al statului.

O investigație separată a Departamentului de justiție din Statele Unite pentru a identifica activele cumpărate cu fonduri sustrase din fondul de investiții a afirmat că acesta este cel mai mare dosar urmărit de procurorii americani în cadrul programului său de combatere a corupției.

Un judecător al Înaltei Curți din Malaezia a motivat decizia prin faptul că foștii premier nu sunt exceptați de la plata taxelor și că Najib trebuie să își plătească „datoria” către stat.

O instanță separată este așteptată să pronunțe un verdict în 28 iulie într-un alt caz, primul din dosarele de corupție în care fostul premier este anchetat.

Najib Razak a respins toate acuzațiile la adresa sa.